KDH: Ficove opatrenia sa dotknú aj bežných ľudí

TA3, TASR
2.10.2012 10:38

Podpredsedovia opozičnej strany KDH Július Brocka a Miloš Moravčík dnes adresovali premiérovi Robertovi Ficovi dve výzvy. Opatrenia, ktoré vláda schválila na piatkovom rokovaní, podľa nich postihnú aj bežných ľudí, žiadajú preto ich úpravu.

KDH: Ficove opatrenia sa dotknú aj bežných ľudí
TASR

"Nie je pravda, že sa opatrenia, ktoré Robert Fico prijal, nedotknú bežných ľudí. Je to solidarita naruby," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Brocka.

Strane KDH sa nepáči krok vlády zvýšiť daň z príjmov pre zamestnávateľov z 19 na 23 %. Prinesie to podľa nej namiesto istôt len neistotu. "Nezamestnaní si môžu byť istí, že si budúci rok prácu nenájdu. Zamestnaní si môžu byť istí strachom o miesta," priblížil Moravčík.

KDH tak dalo premiérovi priamu výzvu. "Chceli by sme vyzvať predsedu vlády, aby v prípade, ak narastie počet nezamestnaných od januára 2013 do januára 2014, aby sa automaticky znížila sadzba dane z príjmov pre zamestnávateľov naspäť z 23 % na 19 %," uviedol Moravčík.

Druhá výzva strany sa týka inštitútu odpočítateľnej položky na manžela či manželku, ktorú vláda plánuje zrušiť. "Robert Fico chce zrušiť možnosť daňovej úľavy na manželku, ktorá nepracuje a stará sa o deti," podotkol Brocka. Takýto krok by podľa neho znamenal pre osobu s hrubým mesačným príjmom 700 eur zvýšenie dane o jeden hrubý plat ročne. Brocka tak vyzval premiéra, aby inštitút odpočítateľnej položky na manžela či manželku v zákone ponechal.

V prípade, že by premiér výzvy strany KDH neakceptoval, poslanci sú pripravení podať v parlamente pozmeňovacie návrhy na tieto opatrenia a pokúsiť sa ich zmierniť.

Záznam z tlačovej besedy KDH

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok