Ťažkosti po Covide môžu trvať aj dlhé týždne. Ako ich liečiť?

TA3
12.3.2021 21:32

Prekonaním koronavírusu sa to pre niektorých nekončí. Pacientov, ktorým pretrvávajú rôzne zdravotné ťažkosti, pribúda. Na Slovensku však doteraz nemáme centrá, ktoré by im vedeli pomôcť. Aký je postcovidový syndróm? A ako by mala vyzerať liečba? V relácii Pozrime sa na to sme sa rozprávali s pneumologičkou Martou Hájkovou, neurologičkou Dášou Viszlayovou, angiológom Ivarom Vaculom a s Janou Zálešákovou z Asociácie slovenských liečebných kúpeľov.

Ťažkosti po Covide môžu trvať aj dlhé týždne. Ako ich liečiť?
TA3

Problém dlhého Covidu

Ochorenie Covid-19 vie niektorých ešte dlho potrápiť. Mnohé zdravotné ťažkosti sa objavia aj týždne po jeho prekonaní, ide o pacientov s ťažším i ľahším priebehom. Podľa odborníkov je týchto ľudí čoraz viac. Pneumologička Marta Hájková tvrdí, že treba každú liečbu personalizovať a niektorých pacientov treba pravidelne kontrolovať. "Aj po prekonaní Covidu sa niektoré príznaky môžu vrátiť, vtedy treba vyhľadať lekára," uviedla v TA3. Mnohí pacienti majú dýchavičnosť a majú napríklad problém s rýchlou chôdzou. Podľa jej slov máme lieky, ktoré sú ešte v klinickom skúšaní. To, čo máme aktuálne k dispozícii je aj hormonálna liečba.

Neurologička Dáša Viszlayová spresnila, že k nej prichádzajú pacienti s ochoreniami nervového systému. Môže to dôjsť až k veľmi ťažkým stavom, funkcie mozgu sú poškodené, pacienti nedokážu rozprávať, pohnúť rukou či nohou. Mnohí majú problém aj s návratom čuchu a chuti. "Ľudia sa nevedia vrátiť do pôvodného života, stretávame sa s množstvom veľmi ťažkých stavov," uviedla. Podľa nej ide o únavové stavy, bolesti rôznych častí tela, pacienti sú menej výkonní a mnohí majú aj psychické ťažkosti ako úzkosti a derpesie. "Globálne je to veľký problém, je najvyšší čas, aby sme o tom hovorili," zdôraznila.

Na problémy poukázala aj Jana Zálešáková z Asociácie slovenských liečebných kúpeľov, podľa ktorej tu takzvaný postcovid rezonuje už dlho. Angiológ Ivar Vacula dodal, že sa stretáva s mnohými pacientmi po trombóze či embólii. Aké je však riešenie?

Riešenie v kúpeľoch i postcovidových centrách

Východiskom z tejto situácie by podľa odborníkov v TA3 mohla byť kúpeľná liečba i postcovidové centrá. Tie zatiaľ na Slovensku nemáme. Jana Zálešáková uviedla, že máme celkom 30 kúpeľných podnikov a 10 000 lôžok, ktoré sa dajú využiť. V každom sú prítomní odborníci na konrétne problémy. Kúpeľnú liečbu podporil aj Ivar Vacula, naďalej však trvá na tom, že dôležitý je lekár prvého kontaktu.

"Významným prínosom v liečbe chronického Covidu je rehabilitácia a psychoterapeutická liečba," uviedla Dáša Viszlayová, podľa ktorej je dôležitý aj pohyb. Pokiaľ ide o postcovidové centrá, v Nových Zámkoch, kde pôsobí ako primárka, už o ich vzniku diskutovali. "Uvažovali sme o týchto centrách aj s úzkou spoluprácou s psychológmi, pacienti by medzi ambulanciami nemuseli blúdiť, bola by tam silná informačná linka a fungovať by mohli v určitých časoch," vysvetlila s tým, že podobné centrum už funguje v Česku.

Dostaneme sa do doby, keď bude nutné namiesto akútnych prípadov riešiť ťažkosti dlhého Covidu? Podľa odborníkov je to takmer isté a už teraz treba hľadať mechanizmy na pomoc týmto pacientom. Mnohí majú totiž problém zaradiť sa do normálneho života.

Ak ste reláciu Pozrime sa na to nestihli v živom vysielaní, nájdete ju aj v našom archíve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok