Nie je dôvod prestať očkovať AstraZenecou, upokojuje WHO

TA3 TASR
12.3.2021 13:58

Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že nie je dôvod prestať používať vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Niekoľko európskych krajín totiž pozastavilo očkovanie touto vakcínou pre obavy, že by mohla spôsobovať krvné zrazeniny, informovala agentúra AFP.

Nie je dôvod prestať očkovať AstraZenecou, upokojuje WHO
TASR/AP

Preventívne pozastavenie vo viacerých štátoch

"Áno, mali by sme naďalej používať očkovaciu látku od AstraZeneca," povedala pred novinármi v Ženeve hovorkyňa WHO Margaret Harrisová. Podľa jej slov v súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by sa táto vakcína nemala používať.

Vo štvrtok oznámili preventívne pozastavenie očkovania vakcínou AstraZeneca Dánsko, Nórsko a Island. Urobili tak na základe správ o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných pacientov a po jednom úmrtí v Dánsku po podaní očkovacej látky od biotechnologickej firmy AstraZeneca. Taliansko taktiež preventívne zastavilo očkovanie jednou šaržou uvedenej vakcíny proti chorobe COVID-19 po tom, čo v krajine po zaočkovaní hlásili niekoľko úmrtí.

 

Prínos je väčší než riziko

Odklad očkovania vakcínou z farmakoncernu AstraZeneca oznámilo v piatok aj Bulharsko. Premiér Bojko Borisov povedal, že očkovanie bude pozastavené, kým Európska lieková agentúra nepreverí všetky pochybnosti o bezpečnosti zmienenej vakcíny.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn kritizoval v piatok pozastavenie používania vakcíny od firmy AstraZeneca v niektorých krajinách slovami, že "prínos... je oveľa väčší než riziko". Podľa agentúry DPA povedal, že po konzultácii s odborníkmi z EMA mohol s istotou vyhlásiť, že v súvislosti s očkovaním nedošlo k zjavnému nárastu prípadov výskytu krvných zrazenín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok