Koaličná kríza stála Krajčího stoličku. Kto si najviac polepšil?

TA3
11.3.2021 17:48

Premiér Igor Matovič spolu s Marekom Krajčím oznámili, že súčasný minister zdravotníctva vo svojej funkcii končí. Je to výsledkom rokovaní, ktoré boli potrebné na zažehnanie koaličnej krízy. Minister však má odchádzať postupne a jeho koniec je naviazaný na očkovanie vakcínou Sputnik V. Upokojí sa teraz situácia v koalícii a kto vyšiel z boja ako víťaz?

Koaličná kríza stála Krajčího stoličku. Kto si najviac polepšil?
TASR/Pavel Neubauer

Koaličná kríza sa na Slovensku ťahala od minulého týždňa, kedy sa nahlas začalo hovoriť o požiadavke rekonštrukcie vlády. SaS chcelo vymeniť premiéra a ministra zdravotníctva, na druhej strane sa zasa hovorilo aj o možnosti, že Richard Sulík by skončil vo funkcii ministra hospodárstva. Nakoniec prišlo rozuzlenie v podobe demisie Krajčího, ktorú oznámil na spoločnej tlačovej konferencii s Matovičom.

Podľa politologičky Dariny Malovej si koaličné strany uvedomili, že ak by svoje spory nevyriešili a nenašli kompromisy, ohrozili by stabilitu vlády. Na otázku, kto je víťazom krízy, odpovedala, že napokon sú všetci spokojní, že zažehnali rozpad vlády. „Jednoznačne si polepšila premiérova OĽaNO, ktorá využila svoju početnú silu. Síce minister zdravotníctva podal demisiu, ale premiér ho určite poverí vedením, a vlastne aj hovorí o "postupnom odchádzaní". A navyše z pozície predsedníčky parlamentného výboru pre zdravotníctvo musí odísť poslankyňa SaS, Jana Bittó Cigániková, ktorá Krajčího a ďalších predstaviteľov OĽaNO ostro kritizovala,“ hovorí Malová.

Zanechá dojem slabého ministra

Na hlavu ministra zdravotníctva padala kritika zo všetkých strán. Poslednou kvapkou bolo vítanie vakcíny Sputnik V na košickom letisku. Vyčítali mu však aj iné veci – nezvládnuté riadenie pandémie, problémy s očkovaním a hlavne slabé presadzovanie opatrení. Rovnaký názor má aj politologička. „Podľa mňa mal pán minister presadzovať svoje priority vo vláde a najmä voči premiérovi razantnejšie. Zanechá dojem slabého, submisívneho a málo rozhodného ministra, ktorý presadil svoje priority iba vtedy, keď boli v súlade s jeho hlbokým presvedčením. Mám na mysli vyhlášku, ktorou zastavil uhrádzanie interrupcii zdravotnými poisťovňami ženám po 40-ke. To naznačuje jeho selektívny prístup k rozhodovaniu. Zdá sa, že nechcel, a nie že nedokázal bojovať za prísnejšie opatrenia pred Vianocami.“

Od konfliktu ku kríze

Marek Krajčí teda síce skončí ako minister zdravotníctva, ale podľa Igora Matoviča to tak skoro nebude. Premiér si to predstavuje tak, že nejaký čas budú spolu fungovať nový aj starý minister. „Chcem, aby nový minister alebo ministerka bola v týchto ťažkých časoch pre Slovensko spoločne so súčasným ministrom niekoľko týždňov spolu v úrade, aby prechod moci a zodpovednosti bol plynulý tak, aby sa to nedotklo ochrany zdravia a životov," uviedol počas tlačovej konferencie Matovič. Zároveň dodal, že Krajčí odíde až vtedy, keď sa na Slovensku rozbehne očkovanie vakcínou Sputnik V.

Otázne ale je, ako bude koaličný štvorlístok fungovať po tejto výmene. Politologička tvrdí, že sa ďalšia situácia nedá veľmi odhadnúť, pretože vláde a tiež celej spoločnosti chýba jasné vedenie. „Myslím, že nejakú dobu bude pokoj, ale potom sa asi vláda bude znovu potácať od konfliktu ku kríze. Uvidíme, či jednotliví politici dokážu dodržiavať pravidlá kultivovanej komunikácie a udržať svoje vášne a emócie na uzde. Už aj to by prospelo k istému upokojeniu,“ uzatvorila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok