Politologička o koaličnej kríze: Kollár otočil pozornosť na svoje ciele

TA3
11.3.2021 11:51

Od príchodu ruskej vakcíny sme svedkami krízy. Rokovania trvajú už niekoľko dní a koaličné strany argumentujú tým, že problémom nie je len Sputnik V, ale aj premiér Igor Matovič a jeho komunikácia. Znepriatelil si vraj všetkých. Aj keď SaS a Za ľudí žiadajú rekonštrukciu vlády, ku konkrétnym zmenám zatiaľ nedošlo. Čo nás ešte čaká? Pýtali sme sa politologičky Dariny Malovej z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Politologička o koaličnej kríze: Kollár otočil pozornosť na svoje ciele
TASR/Jaroslav Novák

Ako sa podľa vás skončí koaličná kríza?

Myslím, že v súčasnosti sa koalícia dostala do bodu, keď sa kríza vzťahov stala súčasťou vzťahov a fungovania koaličných partnerov. Už sa mi zdá, že po každej roztržke v koalícii sa ráno dočkáme, nového odhalenia a že po každej „kríze“ príde zadržanie vysokého verejného činiteľa.

Zametie sa to nakoniec pod koberec alebo sa niečo naozaj zmení?

Už po vystúpení predsedu Sme rodina bolo zrejmé, že k personálnym zmenám nepríde. Borisovi Kollárovi sa podarilo otočiť pozornosť na ciele jeho hnutia a jasne odmietol požiadavky na rekonštrukciu vlády. Navyše už minulý týždeň sa pasoval do úlohy toho, kto dokáže zmierniť napätie v koalícii a disciplinovať „neposlušné deti“.

Aké konkrétne zmeny si viete predstaviť?

Koalícia bude fungovať ďalej v nezmenenej podobe. Rekonštrukciu vlády v parlamentnej demokracii zvyčajne začína najsilnejšia strana a premiér. Ten má možnosť urobiť zmeny vo vedení ministerstiev. Poslanci OĽANO dávajú jasne najavo, že stoja za premiérom a aj ministrom zdravotníctva, preto sa zmeny na základe požiadaviek menších koaličných partnerov neudejú.

A čo otázka rekonštrukcie vlády?

To je už v predchádzajúcej odpovedi. Nevidím žiadny priestor, pokiaľ sa pre to nerozhodne premiér alebo sa nerozpadne poslanecký klub OĽANO.

Ako na túto krízu vplýva komunikácia premiéra na sociálnych sieťach?

Práve komunikácia premiéra z veľkej časti vyvoláva nedôveru a nespokojnosť koaličných partnerov.

Aký má komunikácia Igora Matoviča efekt na slovenskú verejnosť?

Rozdeľuje nás a polarizuje jednotlivé skupiny spoločnosti. Emotívne vystúpenia, obviňovanie, nadávky, to všetko podkopáva dôveru a ničí solidaritu v spoločnosti. V tejto súvislosti musím pripomenúť, že história a súčasnosť nám ukazuje, že demokracii sa nedarí v chaose. Naopak, chaos dláždi cestu k „obnoveniu poriadku“ silným lídrom.

"Emotívne vystúpenia, obviňovanie, nadávky, to všetko podkopáva dôveru a ničí solidaritu v spoločnosti. V tejto súvislosti musím pripomenúť, že história a súčasnosť nám ukazuje, že demokracii sa nedarí v chaose," uviedla v rozhovore politologička Darina Malová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok