V jednej ampulke je šesť dávok vakcíny. V Kórei z nej dostanú sedem

TA3 TASR
10.3.2021 14:49

Personál v niektorých juhokórejských nemocniciach používa špeciálne injekčné striekačky na získanie siedmej dávky vakcíny z každej injekčné liekovky od konzorcia Pfizer/BioNtech s cieľom zaočkovať z obmedzeného množstva dodaných liekoviek viac ľudí.

V jednej ampulke je šesť dávok vakcíny. V Kórei z nej dostanú sedem
TASR/AP

Tento postup vyvolal diskusiu v súvislosti s bezpečnosťou a aj obavy zo strany výrobcov vakcín, píše Reuters. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb na svojej webovej stránke uvádza, že v jednej ampulke vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech je šesť dávok.

Pracovníci z národného zdravotníckeho centra v univerzitnej nemocnici v Soule tvrdia, že je to bezpečný a jednoduchý proces. Extrakcia siedmej dávky pomocou špeciálnych injekčných striekačiek s malým mŕtvym priestorom podľa nich trvá približne päť minút. V centre v utorok zaočkovali 629 ľudí pomocou 90 liekoviek s vakcínou Pfizer. Pri použití šiestich dávok z každej liekovky by zaočkovali 540 osôb, píše Reuters.

Kórejský Úrad pre kontrolu a prevenciu chorôb uviedol, že o použití zvyšnej siedmej dávky vakcíny budú rozhodovať priamo očkovacie centrá. Nechcú z toho však spraviť nový štandard, pretože by to spôsobilo dodatočnú záťaž na zdravotníkov. Odborníci sa zatiaľ nezhodli na tom, či ďalšie dávky z liekovky extrahovať. Spájanie zvyškov vakcín z viacerých liekoviek môže totiž viesť ku kontaminácii.

So špecializovanými injekčnými striekačkami je možné získať celú ďalšiu dávku aj z jednej liekovky vakcíny Pfizer a až dve dávky z liekovky s vakcínou AstraZeneca, píše Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok