FOTO Sputnik testujú na myšiach a morčatách, majú sa vraj dobre

TA3 TASR
10.3.2021 14:25

Myši a morčatá, na ktorých sa v Šarišských Michaľanoch testuje ruská vakcína Sputnik V, sa zatiaľ majú dobre. "Ich zdravotný stav je vyhovujúci, čiže skúška pokračuje ďalej. V pondelok bude výsledok," uviedol Miroslav Ryzner z referátu biologických skúšok na zvieratách spoločnosti Imuna Pharm.

Výsledky má skompletizovať ŠÚKL

Skúška bezpečnosti sa od pondelka realizuje na piatich myšiach a dvoch morčatách. "Ak uhynie jedno zviera, skúška sa môže opakovať, avšak po zopakovaní, ak uhynie opäť jedno zviera alebo viac, skúška definitívne končí," priblížil Ryzner. Skúškou sa zisťujú potenciálne nežiaduce prímesi, či sa do vakcíny niečo nedopatrením pri výrobe nezanieslo.

"Robíme testovanie pre bezpečnosť vakcíny a prípravu pre ostatné firmy. Účinnosť vakcíny nebudeme testovať my, ale Virologický ústav Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Zlomok vakcín potrebujeme my. Dalšie inštitúcie budú robiť napríklad testy sterility a podobné veci. Tie si vyžadujú väčší objem vakcíny,“ vysvetlil predseda predstavenstva Imuna Pharm Juraj Kamarás. Výsledky má skompletizovať Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

O očkovanie je záujem

Spoločnosť, v ktorej sú uskladnené vakcíny Sputnik zakúpené Slovenskom, zaznamenáva enormný záujem o vakcínu aj očkovanie. "Volá nám množstvo ľudí, ale my nie sme schopní im žiadnym spôsobom vyhovieť, lebo všetko je v rukách ministerstva zdravotníctva. My, samozrejme, ani očkovať nebudeme. Budú očkovať poskytovatelia zdravotnej starostlivosti," uviedol Kamarás.

Celkovo im prišlo 200.000 kusov vakcín, čo vystačí pre 100.000 ľudí. V závode budú podľa jeho slov dovtedy, kým im rezort zdravotníctva nedá pokyn na distribúciu. Slovensko nakúpilo dva milióny vakcín Sputnik V. Minister zdravotníctva Marek Krajčí udelil na používanie neregistrovanej vakcíny výnimku. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok