Zemanovi sa nepáči odmietanie vakcíny Sputnik. Chce rezignáciu ministrov

TA3 TASR
10.3.2021 13:38

Český prezident Miloš Zeman žiada zmeny na ministerských postoch. Nepáči sa mu odmietavý postoj voči ruskej vakcíne Sputnik V. Zeman chce, aby sa vzdali funkcií ministri zdravotníctva a zahraničných vecí a tiež riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Povedal to v rozhovore pre Parlamentné listy.

Český prezident Miloš Zeman bude chcieť s premiérom Andrejom Babišom hovoriť o možnom odvolaní ministra zdravotníctva Jana Blatného a šéfky českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Ireny Storovej. "Dvoma najväčšími prekážkami (pre registráciu Sputnika v Česku) sú minister zdravotníctva Blatný a tiež riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv," povedal Zeman a na ich adresu dodal, že nesú plnú zodpovednosť za úmrtia ľudí v Česku na ochorenie COVID-19.

Spravodajský server Novinky.cz pripomenul, že Blatný v súlade s legislatívou trvá na potrebe schválenia všetkých očkovacích látok Európskou agentúrou pre lieky. Ak by sa Babiš rozhodol Blatného vo funkcii ponechať, neprispelo by to podľa prezidenta k zlepšeniu vzťahov. Babiš podľa neho urobil chybu, že za nástupcu bývalého šéfa rezortu Romana Prymulu navrhol "nekompetentného ministra".

Skončiť by podľa Zemana mal aj český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček v súvislosti s presadzovaním nákupu vakcín zo Spojených arabských emirátov. "V Českej republike platí deľba moci. Názor pána prezidenta je relevantný, ale tým, kto navrhuje personálne zmeny v kabinete, je predseda vlády," reagoval na Zemanovo vyjadrenie podľa Noviniek český minister vnútra Jan Hamáček.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok