Otázka vakcín rozdeľuje krajiny, Británia údajne blokuje ich vývoz

TA3 TASR
10.3.2021 13:08

Veľká Británia odmieta, že by vydala akýkoľvek zákaz na vývoz vakcín do zahraničia. Tvrdí to britský minister zahraničných vecí Dominic Raab. Reagoval tak na skoršie obvinenie predsedu európskej Rady Charlesa Michela.

Británia si v stredu predvolala veľvyslanca EÚ Joaoa Valeho de Almeidu, aby vysvetlil vyjadrenia EÚ o údajnom zákaze vývozu vakcín zo strany Británie. Predseda Európskej rady Charles Michel v utorok v príspevku zverejnenom na portáli consilium.europa.eu obhajoval mechanizmus na kontrolu vývozu vakcín.

"Fakty neklamú. Británia a Spojené štáty úplne zakázali vývoz vakcín a ich zložiek vyrobených na ich území. Európska únia, región, ktorý má v oblasti vakcín najväčšie výrobné kapacity na svete, jednoducho len zaviedol systém kontroly vývozu dávok vyrobených na jeho území," napísal Michel.

Británia tieto tvrdenia následne rázne odmietla. "Britská vláda nezablokovala vývoz ani jednej covidovej vakcíny. Akékoľvek vyjadrenia o zákaze vývozu vakcín alebo obmedzeniach sú celkom nepravdivé," uviedol v reakcii hovorca britskej vlády. Joao Vale de Almeida pozvanie na konzultácie do Londýna odmietol, píše na svojej webovej stránke denník Express.

Spojené kráľovstvo už zaočkovalo približne 35 percent svojej dospelej populácie, pričom v EÚ vakcínu dostalo len 9,5 percenta obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok