Jahňatá zostanú pre domáci trh, potvrdil v Téme dňa Mičovský

TA3
9.3.2021 20:46

Pôda, pôdohospodár a potraviny sú oveľa dôležitejšie, ako sme si mysleli. Podľa ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského to ukázala pandémia. V relácii Téma dňa jeho slová potvrdil aj šéf pôdohospodárskeho výboru Jaroslav Karahuta, ktorý pripomenul, že pandémia ukázala aj zraniteľnosť globálnej produkcie potravín.

Jahňatá zostanú pre domáci trh, potvrdil v Téme dňa Mičovský
TA3

Minister Mičovský si myslí, že dôsledky pandémie na pôdohospodárstvo sú dobré aj zlé. Medzi negatíva zaradil napríklad to, že ceny našich pôdohospodárov na výstupe z ich produkcie klesajú, pričom nákupné ceny potravín podľa neho v obchodoch rastú. Minister to vníma ako nerovnováhu, a naznačuje to podľa neho, že náš pôdohospodár je v neľahkej situácii. Ako pozitívne vníma poučenie, že potraviny, poľnohospodár a pôda sú dôležitejšie, ako sme si mysleli.

Ako pripomenul, vlani urobili kroky smerom k predaju jahniat, ktoré by mali byť na trhu i tento rok počas veľkonočných sviatkov. Podľa Mičovského budú slovenské jahňatá k dispozícii. "Naši producenti tie jahňatá chovajú a nepôjdu do Talianska, a nepôjdu ani do Číny," povedal minister.

Dnes podľa predsedu pôdohospodárskeho výboru Jaroslava Karahutu dovážame na Slovensko 800 - 900 kamiónov potravín denne. Ak by pandémia dosiahla hrozivejších rozmerov, podľa šéfa výboru by bolo Slovensko bez potravín.

Pandémia podľa neho ukázala celému svetu zraniteľnosť globálnej produkcie potravín. "Pandémia potvrdila, aké dôležité je zaoberať sa lokálnou produkciou," povedal s tým, že to najmä v štátoch, ktoré majú ideálne klimatické podmienky na to, aby si potraviny vyprodukovali. Situácia v potravinovej sebestačnosti, ktorá je na úrovni 40 %, nám podľa Karahutu zdvíha varovný prst.

"Pandémia ukázala stav nášho poľnohospodárstva a potravinárstva v absolútnej nahote," povedala v Téme dňa poslankyňa Jarmila Halgašová s tým, že to zároveň vníma aj ako výzvu pre súčasnú vládu. Upozornila, že ak by sa zatvorili hranice, Slovensko by malo problém, pretože by sme nevedeli zásobovať dostatočným množstvom potravín. Verí pre to, že politici budú sektoru venovať dostatočnú pozornosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok