Meghan a Harry rozvírili hladinu, expremiér Austrálie chce rozchod s Britániou

TA3 TASR
9.3.2021 14:50

Bývalý austrálsky premiér Malcolm Turnbull vyhlásil, že televízne interview s princom Harrym a jeho manželkou Meghan posilnilo jeho argumenty, že je lepšie prerušiť ústavné zväzky Austrálie s britským kráľovstvom.

Meghan a Harry rozvírili hladinu, expremiér Austrálie chce rozchod s Britániou
TASR/AP

Nešťastná rodina

Turnbull sa stretol s dvojicou v apríli 2018, štyri mesiace pred tým, ako ho po vnútornom politickom boji vystriedal v úrade Scott Morrison. "Je jasné, že je to nešťastná rodina, alebo aspoň Meghan a Harry sú nešťastní. To je veľmi smutné," uviedol Turnbull pre mediálnu spoločnosť ABC (Australian Broadcasting Corporation).

"Keď sa skončí panovanie kráľovnej, bude pravý čas, aby sme si povedali: okej, prešli sme cez vodu. Naozaj chceme, aby sa hlava štátu, teda kráľ či kráľovná Spojeného kráľovstva - nech už to bude ktokoľvek -, stala automaticky aj našou hlavnou štátu?" položil otázku Turnbull.

Turnbull bol popredným obhajcom myšlienky, aby si Austrália vyberala za svoju hlavu štátu austrálskeho občana. Návrh presadzoval, keď bol v rokoch 1993 až 2000 predsedom Austrálskeho republikánskeho hnutia.

Britský monarcha je zároveň aj hlavou štátu v Austrálii, ktorá je súčasťou britského Spoločenstva národov.

Obvinenie z rasizmu

Referendum v roku 1999 o tom, aby sa Austrália stala republikou, sa skončilo neúspešne - napriek prieskumom verejnej mienky, v ktorých väčšina Austrálčanov zastávala názor, že ich krajina by mala mať austrálsku hlavu štátu. Mnohí obhajcovia austrálskej republiky si želajú systém ako v USA, kde si prezidenta vyberajú občania v ľudových voľbách a nemá iba reprezentatívnu úlohu, ako sa to navrhovalo v roku 1999.

Harry a Meghan vo februári oznámili, že sa definitívne nevrátia k plneniu svojich povinností členov britskej kráľovskej rodiny. Obaja dali rozhovor americkej moderátorke Oprah Winfreyovej, ktorý v USA odvysielali v nedeľu večer.

Veľký rozruch spôsobili okrem iného slová Meghan, vojvodkyne zo Sussexu, ktorá obvinila členov kráľovskej rodiny z rasizmu. Podľa vlastných slov mala Meghan v ťažkých časoch v kráľovskej rodine dokonca myšlienky na samovraždu. Dodala aj to, že kráľovská rodina jej uprela pomoc v oblasti duševného zdravia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok