Prídu na Slovensko samotesty? Prečítajte si vysvetlenie ministerstva

TA3
9.3.2021 11:48

Slovensko nedávno nakúpilo 35 miliónov testov. Okolo týchto testov sa podľa ministerstva zdravotníctva šíria viaceré nejasnosti a nepresnosti, preto sa rezort pokúsil vysvetliť, aké testy kúpil a aký účel majú plniť. Ministerstvo zdôrazňuje, že nákup sa realizoval prostredníctvom Európskej komisie, kde sa jasne definovali požiadavky Slovenska, podľa ktorých Brusel obstaral testy.

Prídu na Slovensko samotesty? Prečítajte si vysvetlenie ministerstva
TASR/František Iván

Dva typy testov

Rozhodne nejde o "zlé testy" alebo o "nesprávne testy" ako sa šírilo v médiách, bráni sa ministerstvo a pripomína, že takéto testy používajú aj krajiny ako Nemecko, Rakúsko alebo Česko. "Sú to kvalitné testy, nakúpili sme ich za dobrú cenu", vysvetľuje rezort v statuse na sociálnej sieti.

Ministerstvo zdravotníctva nakúpilo viacero druhov testov. Vysvetľuje, či môžu byť použité na samotestovanie a aké sú medzi nimi rozdiely. Rozlišujeme dva typy. Pri názalnom teste sa robí odber zo špičky nosa, preto je palička kratšia. Odberový tampón je väčší a vďaka tomu sa výter urobí z väčšej plochy. Pri nazofaryngálnom teste sa výter robí z nosohltana a preto palička musí byť dlhšia. Tieto výtery môže realizovať len kvalifikovaný zdravotník.

Výrobky od rôznych firiem

Standard Q Covid Ag test od spoločnosti Biosensor je dodávaný nazálny aj nazofaryngálny. Rozdiel je v odberovom tampóne, ktorý je buď krátky (nazálny) alebo dlhý (nazofaryngálny). "Viaceré krajiny pracujú na stratégii samotestovania občanov nazálnymi testami. Tento týždeň ČR udelila výnimku na používanie tohto výrobku na samotestovanie a o udelenie výnimky pre tento výrobok požiadalo aj MZ SR Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR," priblížil rezort.

Aj testy STANDARD COVID-19 Ag FIA, môžu byť podľa tampónu (odberovej tyčinky) nazálne alebo nazofaryngálne. Tieto testy sú väčšinou používané na testovanie v zariadeniach. "MZ SR nenakúpilo testy, na vyhodnotenie ktorých je potrebný prístroj a ani neuvažovalo o ich nákupe pre potreby domáceho testovania," bráni sa MZ. Skratka “FIA” v názve znamená "fluorescent immunoassay", teda test je odčítavaný na základe fluorescenčnej metódy v prístroji.

Testy CLINITEST Rapid COVID-19 je možné použiť aj ako samotest, ide však zatiaľ o núdzové použitie, ktoré povolil Nemecký Federálny inštitút pre farmaceutické a lekárske výrobky.

Ministerstvo popiera, že by zakúpené testy mali nižšiu presnosť. "Nazálne testy môžu mať len o niečo nižšiu presnosť, niektoré štúdie dokonca uvádzajú vyššiu presnosť. Odber sa realizuje z prednej časti nosa, no zároveň tampónom, ktorý pri výtere zasiahne oveľa väčšiu plochu," vysvetľuje.

Európska komisia pripúšťa používanie antigénových testov na samotestovanie. ”Ak výskum preukáže, že za určitých okolností môže rýchle antigénové testy namiesto vyškoleného zdravotníckeho pracovníka alebo iného vyškoleného pracovníka vykonávať testovaná osoba, možno zvážiť samotestovanie s odborným usmernením alebo bez neho,” uvádza EK.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok