Katalánsky líder príde o imunitu, rozhodli o tom v europarlamente

TA3 TASR
9.3.2021 10:45

Európsky parlament oznámil, že rozhodol o odobratí parlamentnej imunity bývalému katalánskemu lídrovi Carlesovi Puigdemontovi a ďalším dvom katalánskym politikom. Informoval o tom spravodajský server Euronews. Rozhodnutie EP umožní Španielsku žiadať o vydanie týchto troch poslancov EP na trestné stíhanie.

Puigdemont a bývalí ministri jeho vlády - Clara Ponsatíová a Toni Comín - čelia v Španielsku obvineniam v spojitosti s neúspešným pokusom o vyhlásenie nezávislosti Katalánska z roku 2017. EP o vydaní europoslancov rozhodoval v pondelok večer v tajnom hlasovaní. Puigdemont, Ponsatíová a Comín boli v roku 2019 zvolení za poslancov EP, čo znamená, že získali imunitu pred trestným stíhaním.

Comín žije, podobne ako Puigdemont, v Belgicku a bol naňho vydaný európsky zatykač. Ponsatíová sa usadila v Škótsku a čelí tam žiadosti o vydanie do Španielska. Súdy v Belgicku, Nemecku aj Británii doteraz zamietli všetky žiadosti Madridu o ich vydanie.

Rozhodnutie o vydaní trojice politikov musia najskôr prijať belgické a britské súdy, píše na svojej webovej stránke denník El País. Madrid už vlani požiadal europarlament, aby tejto trojici katalánskych politikov odobral ich imunitu. Celá procedúra sa však oddialila pre koronakrízu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok