Juhoafrická mutácia je na Slovensku dlhšie, potvrdzuje smrť pacienta na Orave

TA3
9.3.2021 09:53

Juhoafrickú mutáciu koronavírusu u nás oficiálne potvrdili v nedeľu, na Slovensku sme ju však mali najmenej tri týždne. Dokazuje to vzorka od pacienta, ktorý zomrel ešte 19. februára.

Juhoafrická mutácia je na Slovensku dlhšie, potvrdzuje smrť pacienta na Orave
TASR/Martin Pavelek

Informuje o tom TV JOJ. Doteraz sa uvádzalo, že vedci našli sedem prípadov juhoafrickej mutácie v 100 sekvenovaných vzorkách. "Z tých 100 sa nepodarilo sekvenovať všetky. Reálne je to možno len z 50%," uviedol Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Juhoafrickú mutáciu potvrdili aj u muža z Oravy. Podľa riaditeľa nemocnice v Trstenej Mariána Tholta bol priebeh ochorenia tohto pacienta oveľa komplikovanejší. Starší muž nemal cestovateľskú anamnézu a ani sa nestretol s nikým infikovaným. Keď sa jeho zdravotný stav zhoršil, dostal sa do nemocnice, kde po troch dňoch ochoreniu podľahol. Ako tvrdí Tholt, nikto z jeho okolia nebol dohľadaný s juhoafrickou mutáciou.

Juhoafrická mutácia je nebezpečná v tom, že ohrozuje nielen tých, ktorí Covid-19 nemali, ale aj tých ktorí ho prekonali, a dokonca aj tých, ktorí sú zaočkovaní. "Juhoafrický variant by mal byť odolnejší voči vakcínam," poznamenal Klempa. Podľa štúdií fungujú najlepšie mRNA vakcíny, teda od spoločností Pfizer a Moderna. Menej účinné sú zrejme adenovírusové vakcíny, napríklad AstraZeneca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok