FOTO Zemetrasenie vyvolalo podivný jav. Veľké diery skúmajú vedci

TA3 TASR
9.3.2021 09:26

Po zemetrasení sa v strednom Chorvátsku juhozápadne od hlavného mesta Záhreb objavili okrúhle otvory rôznych veľkostí. Tento jav sa začal po decembrovom zemetrasení, ktoré zabilo sedem ľudí a spôsobilo rozsiahle materiálne škody. Vedci zavítali do Mečenčani a ďalších dedín v riedko obývanej oblasti a začali s pozorovaním a štúdiom týchto úkazov.

FOTO Zemetrasenie vyvolalo podivný jav. Veľké diery skúmajú vedci
TASR/AP

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo 29. decembra minulého roka okolie chorvátskeho mesta Petrinja, ktoré leží vo vnútrozemí krajiny. Nešťastie si vtedy vyžiadalo životy siedmich ľudí a spôsobilo rozsiahle škody. Slabšie otrasy v tejto oblasti zaznamenali aj 1. januára 2021 a zemetrasenie s magnitúdou 4,9 ju zasiahlo 6. januára tohto roka.

Dve mierne zemetrasenia s magnitúdami 3,7 a 3,3 zaznamenali v okolí Petrinje 13. februára. Zemetrasenie s magnitúdou 3,0 zasiahlo 21. januára okolie mesta Zadar, ktoré leží na juhu krajiny pri pobreží Jadranského mora.

Najnovšie zemetrasenie s magnitúdou 3,9 zasiahlo v noci na utorok oblasť v okolí chorvátskeho mesta Sisak ležiaceho približne 57 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 14 kilometrov juhovýchodne od Sisaku v hĺbke dva kilometre. Otrasy cítili na území Sisacko-moslavinskej župy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok