Boj s pandémiou môže stáť až dve miliardy. Rezerva nemusí stačiť

TA3 TASR
8.3.2021 14:56

Náklady boja proti pandémii v tomto roku môžu dosiahnuť až dve miliardy eur a veľkosť rezervy v štátnom rozpočte tak bude nedostatočná. Ak vláda nenájde dodatočné zdroje financovania v úsporách v iných oblastiach rozpočtu, zvýšené náklady vo veľkej miere zvýšia aj odhadovaný deficit verejnej správy.

Boj s pandémiou môže stáť až dve miliardy. Rezerva nemusí stačiť
TASR/AP

"Rozpočet obsahoval rezervu vo výške približne miliardy eur pre prípad, že by sa situácia okolo pandémie skomplikovala, prípadne by nastali iné nepredvídané okolnosti. Druhá vlna sa však vyvíja oveľa horšie a trvá oveľa dlhšie, ako sa predpokladalo pri schvaľovaní rozpočtu," uviedla na sociálnej sieti Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Súčasný odhad objemu výdavkov znamená výrazné zvýšenie oproti rezerve v rozpočte, a to podľa odhadu RRZ až o miliardu eur.

Rada predpokladá, že až 1,5 miliardy eur bude vynaložených na podporu ekonomiky a sociálne opatrenia, predovšetkým na podporu zachovania pracovných miest – kurzarbeit. Odhad nákladov na nákup zdravotníckeho materiálu, vrátane ceny antigénových testov a vakcín, je 407 miliónov eur. Ďalších 81 miliónov eur sú predpokladané výdavky na celoplošné testovanie, prevádzku mobilných odberných miest a januárové príplatky za prácu na COVID oddeleniach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok