Ženy musia za rovnoprávnosť aj naďalej bojovať, hovorí europoslankyňa

TA3 TASR
8.3.2021 13:47

Ženy v Európe musia aj v 21. storočí ešte stále bojovať za svoju rovnoprávnosť v mnohých oblastiach života. V pondelok na to pri príležitosti Medzinárodného dňa žien upozornila politická skupina socialistov a demokratov v Európskom parlamente.

Ženy musia za rovnoprávnosť aj naďalej bojovať, hovorí europoslankyňa
TASR/Martin Baumann

Slovenská europoslankyňa a kvestorka Európskeho pralamentu Monika Beňová (Smer-SD) spresnila, že frakcia socialistov, do ktorej patrí aj Smer-SD, v otvorenom liste zdôraznila, že tohoročný sviatok žien je odlišný od predošlých rokov. Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 podľa S&D odhalila, že spoločnosť v krízových časoch nedokáže existovať bez profesií, ktoré v drvivej väčšine vykonávajú ženy, a to často bez primeraného ohodnotenia, spoločenského uznania či istôt. "Či už ide o zdravotné sestry, pokladníčky v obchodoch, opatrovateľky detí, seniorov alebo hendikepovaných spoluobčanov, ale aj mnohé iné povolania; zvládnutie súčasnej situácie by bez nich jednoducho nebolo možné," opísala situáciu Beňová.

Socialisti a demokrati v EP podľa Beňovej prostredníctvom otvoreného listu zdôrazňujú, že ženy v Európe v otázkach rodovej rovnosti aj v 21. storočí ťahajú za kratší koniec a za svoju rovnoprávnosť v mnohých oblastiach musia aj naďalej bojovať. "Negatívnym príkladom v tomto ohľade je aj situácia na Slovensku, kde vecne zodpovedný minister práce účelovo vymazáva slovo 'rod' a peniaze na rodovú rovnosť vďaka rozhodnutiam jeho ministerstva dostávajú organizácie, ktoré sa tejto problematike vôbec nevenujú," pripomenula Beňová. Dodala, že vecí, ktoré je potrebné urobiť na zlepšenie postavenia žien v spoločnosti je veľa. Za vypuklý problém však považuje najmä pretrvávajúce rozdiely v odmeňovaní žien a mužov, kde ani zďaleka neplatí pravidlo rovnakej pláce za tú istú prácu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok