Musí byť bez ventilu, predajca je kľúčový. Ako kúpiť ten správny respirátor?

TA3 TASR
8.3.2021 11:22

Pri výbere vhodného respirátora je dôležité zvoliť si seriózneho predajcu a vyhýbať sa podozrivo lacným online predajcom. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva SR. Respirátor musí byť bez výdychového ventilu. Cez ventil by vírus pri výdychu voľne unikal do okolia. Podľa ÚVZ je tiež dôležité skontrolovať si, či je respirátor označený ako FFP2 a či je k nemu priložený návod v slovenčine.

Musí byť bez ventilu, predajca je kľúčový. Ako kúpiť ten správny respirátor?
TASR/Milan Kapusta (ilu)

Medzi takéto tvárové polomasky možno zaradiť aj overené respirátory s označením KN95 alebo N95. "Aby ste sa vyhli falzifikátom a neovereným výrobkom, skontrolujte, či sa na obale alebo priamo na respirátore nachádza označenie európskej technickej normy EN 149 + A1 a značka CE, za ktorou nasleduje štvorčíslie. Číslo identifikuje, kto vydal certifikáciu respirátora pre Európsky hospodársky priestor," vysvetlil ÚVZ.

Dodáva, že ideálne je, keď si človek vie vytvoriť zásobu respirátorov aspoň na pár dní dopredu. Od pondelka platí povinnosť nosiť respirátory FFP2 v priestoroch obchodov a v hromadnej doprave. Od pondelka 15. marca sa povinnosť nosiť respirátor rozšíri na všetky interiéry okrem vlastnej domácnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok