Európa po skvelom obrate obhájila prestížny Ryder Cup

SITA
1.10.2012 09:01

Golfisti Európy po nečakanom obrate obhájili triumf v prestížnom Ryder Cupe. V golfovom klube Medinah prehrávali Európania po sobotňajšom druhom dni s USA 6:10, ale nedeľňajšie dvojhry patrili im a tešili sa z výhry 14,5:13,5. Z ostatných deviatich ročníkov vyhrala Európa siedmy.

Európa po skvelom obrate obhájila prestížny Ryder Cup
SITA

V Ryder Cupe, ktorý sa hrá od roku 1927, získali zatiaľ najviac titulov Američania (25). Európa, ktorá nastupuje proti USA od roku 1979 (dovtedy to boli súboje USA - Veľká Británia, pozn.), dosiahla celkovo deviaty úspech pri sedemnástej účasti. Ryder Cup sa hrá každé dva roky, ďalší bude v roku 2014 na ihrisku Gleneagles v škótskom rezorte Perth & Kinross.

Zmazať štvorbodové manko po dvoch dňoch sa podarilo niektorému z tímov len druhýkrát. Európania napodobnili v nedeľu kúsok Američanov z Brooklinu 1999. Tím USA mal tohtoročný Ryder Cup veľmi dobre rozohraný. Po prvom dni 39. ročníka viedol 5:3, po druhom 10:6.

V nedeľu im stačilo získať 4,5 boda na triumf, ale Európania zahrali dvojhry skvele. Z celkovo dvanástich zápasov vyhrali osem. Obrat naštartovala bývalá svetová jednotka Luke Donald výhrou nad Bubbou Watsonom.

"Aj napriek nepriaznivému skóre sme neklesali na duchu a neustále sme verili, že výsledok môžeme otočiť. Ukázali sme veľkú silu," povedal Donald. Európania uspeli v šiestich z prvých ôsmich súbojov a poriadne naštrbili sebavedomie Američanov. Štyrikrát počas nedele svoje zápasy rozhodli na poslednej jamke. Nemec Martin Kaymer vybojoval rozhodujúci štrnásty bod práve na 18. jamke, keď využil nervozitu Steva Strickera.

"Je to neopísateľné, nádherné. Náš sen sa napokon stal skutočnosťou," tešil sa Kaymer. Dôležité body pre výber starého kontinentu pripísali aj svetová jednotka Rory McIlroy, Ian Poulter proti Philovi Mickelsonovi či Sergio García proti Jimovi Furykovi, ktorý na sedemnástke a osemnástke zahral nečakané bogey.

"Verili sme si až do posledného úderu. Dokázali sme skvelú vec. Toto je víťazstvo celej Európy, venujeme ho tomuto kontinentu. Hrali sme aj za Seva Ballesterosa, ktorý vlani zomrel na rakovinu," povedal kapitán európskeho výberu José María Olazábal.

Američania premrhali veľký náskok. V poslednej dvojhre nevyužil možnosť aspoň vyrovnať Tiger Woods, ktorý remizoval s Talianom Francescom Molinarim. Za stavu 14:14 by trofej ako poslednému víťazovi pripadla opäť Európe.

"Tento zápas už o ničom nerozhodoval. Európa mala už celkové víťazstvo isté," uviedol Woods. "Prvé dva dni išlo všetko podľa plánu. Hrali sme skvele, ale nedeľa nám vôbec nevyšla. Tento výsledok ma omráčil, túto prehru je len veľmi ťažké prijať," povedal kapitán USA Davis Love III.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok