Varujú pred cunami. Pri Novom Zélande pocítili silné dotrasy

TA3 TASR
6.3.2021 07:57

Pri pobreží novozélandského Severného ostrova boli v sobotu dotrasy s magnitúdou 6,4, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS.

Varujú pred cunami. Pri Novom Zélande pocítili silné dotrasy
TASR/AP (ilu)

Dotrasy zaznamenali pri východnom pobreží neďaleko mesta Gisborne. Neboli hlásené žiadne vážne škody alebo zranenia. Stalo sa tak po piatkovom silnom zemetrasení s magnitúdou 8,1 severne od Nového Zélandu. Úrady vydali varovanie pred prívalovými vlnami cunami po celom regióne Tichého oceánu.

Zemetrasenie malo epicentrum Kermadecových ostrovoch, približne 800 kilometrov od severovýchodného pobrežia novozélandského Severného ostrova. Nasledovalo po otrasoch s magnitúdou 7,4 v tej istej oblasti a zemetrasení s magnitúdou 7,1 pri východnom pobreží Nového Zélandu. V oboch oblastiach došlo aj k početným ďalším otrasom.

Novozélandská civilná ochrana vyzvala ľudí na východnom pobreží Severného ostrova na evakuáciu vzhľadom na možné cunami. Nový Zéland leží na tzv. Ohnivom kruhu v Tichom oceáne, kde dochádza k častej seizmickej aktivite. Krajina si vo februári pripomenula desiate výročie zemetrasenie s magnitúdou 6,3 v meste Christchurch na Južnom ostrove, pri ktorom zahynulo 185 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok