Pri bojoch v sýrskom Aleppe zničili svetové kultúrne dedičstvo

TASR
1.10.2012 08:08

Požiar, ktorý počas tvrdých bojov v sýrskom meste Aleppo vážne poškodil historické trhoviská, je útokom na svetové kultúrne dedičstvo. Uviedla to v nedeľu generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová.

Pri bojoch v sýrskom Aleppe zničili svetové kultúrne dedičstvo
SITA

"Správy z Aleppa sú hlboko znepokojujúce," citovala agentúra DPA z Bokovovej tlačovej správy. Zmienila sa aj o ľudskom utrpení, škoda na sýrskom kultúrnom dedičstve však podľa nej konflikt ešte zhoršila.

Plamene v sobotu zničili stovky obchodov na trhoviskách v historickej časti Aleppa, ktorú v roku 1986 zapísali na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO za jej "vzácne a pôvodné arabské architektonické štýly". Nachádzajú sa v nej i paláce, citadela z 13. storočia či Veľká mešita z 12. storočia.

Staré trhy "sú prosperujúcou časťou sýrskeho hospodárskeho a spoločenského života od vzniku mesta... Svedčia o významnosti Aleppa ako križovatky kultúr od druhého tisícročia pred naším letopočtom," napísala Bokovová.

Ďalej upozornila, že Sýria je signatárskou krajinou Dohovoru o ochrane kultúrnych hodnôt v prípade ozbrojeného konfliktu z roku 1954, čím sa zaviazala urobiť maximum pre ochranu tohto dedičstva pred vojenským pustošením.

V najväčšom sýrskom meste už niekoľko mesiacov prebiehajú boje medzi povstalcami a jednotkami prezidenta Bašára Asada. Jeho ovládnutie je kľúčové pre vládne sily aj Asadových odporcov.


Pri bombardovaní Salkína zahynulo 12 ľudí

Najmenej 12 ľudí zahynulo pri bombardovaní sýrskej armády na severe krajiny neďaleko tureckej hranice, oznámili dnes opoziční aktivisti. Medzi obeťami dnešného útoku na mesto Salkín je aj päť detí, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva, sídliace v Británii.

Bilancie obetí sa podľa správy pravdepodobne zvýši, pretože mnoho ľudí utrpelo veľmi vážne zranenia. Miestne koordinačné výbory, ďalšia organizácia opozičných aktivistov dokumentujúca boje priamo v Sýrii, už hovorili o 30 mŕtvych.

Aktivisti zverejnili na internete zábery zachytávajúce viaceré telá v otvorenej dodávke a muža kričiaceho, že jeho syna zabili. Autentickosť nahrávky nebolo možné nezávisle overiť. Salkín sa nachádza v provincii Idlib na severozápade Sýrie, v ktorej už mesiace dochádza k prudkým zrážkam medzi vládnymi jednotkami a povstalcami. Mesto leží šesť kilometrov od hranice s Tureckom, do ktorého zo susediacich sýrskych regiónov utekajú pre konfliktom tisíce ľudí.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok