Rakovina krčka maternice zabíja stovky žien, hoci existuje očkovanie

TA3 TASR
4.3.2021 16:37

Ročne podľahne rakovine krčka maternice 230 Sloveniek a 600 žien na ňu ochorie. Pritom na túto chorobu, spôsobenú vírusovou infekciou HPV, existuje očkovanie. Pri príležitosti Medzinárodného dňa povedomia o HPV o tom informovala prezidentka aliancie Nie rakovine Jana Pifflová Španková.

Rakovina krčka maternice zabíja stovky žien, hoci existuje očkovanie
TASR/Maroš Černý

Skríning, liečba, vakcína

"Kombináciou moderného skríningu, vhodnej liečby a vakcinácie sa dá rakovine krčka maternice účinne predísť," povedala. Zdôraznila, že rakovina krčka maternice je jedinou rakovinou, voči ktorej funguje očkovanie. V prevencii zohrávajú dôležitú úlohu pravidelné prehliadky u gynekológa a vyšetrenie steru krčka maternice.

Priblížila, že ľudský papiloma vírus je najčastejším pôvodcom infekcií v oblasti genitálií. Prenáša sa najmä pohlavným stykom. Opakovane sa s ním stretáva až 80 percent sexuálne aktívnej populácie. Týka sa to rovnako žien aj mužov. Asi u približne 20 percent infikovaných môže nákaza onkogénnymi typmi HPV prepuknúť do ohrozujúceho alebo smrteľného ochorenia.

Najčastejší druh rakoviny spojený s HPV

Rakovina krčka maternice je najčastejším druhom rakoviny spojeným s HPV. Ľudský papiloma vírus tiež stojí za nezhubnými, ale genitálnymi bradavicami, ktoré môžu ovplyvniť nielen fyzické zdravie, ale môžu tiež priniesť psychické a sociálne problémy, upozornila Pifflová Španková.

Doplnila, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sa do roku 2050 mohol znížiť počet nových prípadov ochorenia o viac ako 40 percent a zabrániť s tým súvisiacich 5 miliónom úmrtí. Ide o kombináciu očkovania, skríningu a liečby. V rámci tejto stratégie by malo byť 90 percent dievčat do 15 rokov zaočkovaných proti HPV. Skríning krčku maternice by malo absolvovať 70 percent žien vo veku do 35 rokov a opäť do veku 45 rokov a 90 percent žien diagnostikovaných s ochorením krčka maternice by malo mať prístup k liečbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok