Vyznáte sa v respirátoroch? Od pondelka sú potrebné na nákup aj v MHD

TA3 TASR
4.3.2021 14:54

Od pondelka 8. marca bude v obchodoch a prostriedkoch verejnej dopravy povinné nosenie respirátorov bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2. Zorientujte sa v týchto ochranných pomôckach.

Vyznáte sa v respirátoroch? Od pondelka sú potrebné na nákup aj v MHD
TASR/AP

Rôzne typy pre rôzne tváre

Respirátor KN95 je podobný respirátoru triedy FFP2, ale môže sa od neho líšiť tvarom. Respirátory KN95 sú prispôsobené ázijskému typu tváre, takže Európania s nimi môžu mať problém. Tento respirátor vám nemusí správne priliehať a môže byť pre vás menej účinný a efektívny.

"Respirátory KN95 neboli vyskúšané podľa európskych predpisov odporúčame ich nepoužívať ako osobný ochranný prostriedok. Ak majú preskúšanú aspoň zdravotnú nezávadnosť materiálu, tak ich odporúčame používať iba ako rúška na každodenné použitie (čo sú napríklad bežné textilné rúška)," upozorňuje Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR. Vhodnejší je preto v našich podmienkach respirátor FFP2.

Môžeme respirátory použiť viackrát?

Či môžete ten istý respirátor použiť viackrát, stanovuje priamo výrobca. Mali by ste sa teda riadiť jeho pokynmi. Úrad pre skúšobníctvo vysvetľuje, že "ak je použitie filtračnej tvárovej polmasky ohraničené na jednu pracovnú zmenu, za triedou sa uvedie označenie "NR" (príklad FFP2 NR) a ak je znovupoužiteľná tak označenie "R" (napríklad FFP2 R)."

Respirátory, ktoré môžu byť znovupoužiteľné, musia byť vyrobené z materiálov, ktoré sú odolné proti čistiacim a dezinfekčným prostriedkom. Z toho dôvodu je pri dezinfekcii alebo čistení respirátora potrebné vždy postupovať v súlade s návodom na použitie, ktorý je k výrobku priložený.

Respirátor sa pri bežnom používaní podľa ministerstva zdravotníctva dá použiť aj niekoľkokrát opakovane. "Medzi použitiami odporúčame vyvesiť a vyvetrať po dlhšiu dobu," radí ministerstvo zdravotníctva.

Kto kontroluje respirátory?

Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR nevykonáva kontrolu respirátorov. Respirátory pre výrobcov pred uvedením na trh skúšajú notifikované osoby a respirátory už uvedené na trhu kontrolujú orgány dohľadu pre osobné ochranné prostriedky, a to Slovenská obchodná inšpekcia a Inšpektoráty práce, vysvetľuje ministerstvo zdravotníctva.

Kontrola má dve časti: kontrolu vizuálnu a kontrolu dokumentácie. Najdôležitejším dokumentom je EÚ Vyhlásenie o zhode, ktorý je niečo ako pas výrobku. Iba s týmto dokumentom sa môže dostať výrobok na trh EÚ. Vyhlásenie o zhode musí byť v súlade s požiadavkami prílohy IX nariadenia EÚ 2016/425.

Ďalšími dokumentmi, ktoré sa kontrolujú sú certifikáty, konkrétne tzv. "certifikát EÚ skúšky typu" a certifikát preukazujúci vykonanie auditu u výrobcu.

Označenia na výrobku

Ako je to s kvalitou respirátorov? Všímať by sme si mali najskôr jeho označenie. "Najjednoduchšie je skontrolovať či respirátor má na sebe spomínané označenie CE spolu so 4-ciferným číslom notifikovanej osoby, číslo technickej normy, rok jej zverejnenia, triedu filtračnej polmasky a jeho názov, alebo typ/šarža," radí úrad skúšobníctva. Ak respirátor má aspoň tieto údaje, je pravdepodobné, že bol posúdený podľa platných predpisov a pri správnom nosení bude plniť svoj ochranný účel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok