V jadrovom komplexe KĽDR spustili elektráreň, môže ísť o výrobu zbraní

TA3 TASR
4.3.2021 11:38

Uhoľná elektráreň zásobujúca rádiochemické laboratórium v hlavnom jadrovom komplexe Severnej Kórei (KĽDR) je po približne dvoch rokoch opäť v prevádzke, vyplýva z družicových snímok. Podľa webovej stránky 38 North sa Pchjongjang možno chystá vyrobiť ďalšie jadrové zbrane.

V jadrovom komplexe KĽDR spustili elektráreň, môže ísť o výrobu zbraní
TASR/AP

Na snímkach severokórejského komplexu Jongbjon vidieť, ako zo spomínanej elektrárne v rôznych časoch od februára do marca stúpa dym. To naznačuje, že "môže prebiehať príprava na prepracovávanie použitého paliva s cieľom extrahovať plutónium, ktoré je potrebné pre severokórejské jadrové zbrane," priblížila stránka www.38north.org monitorujúca Severnú Kóreu. Existuje však aj možnosť, že zariadenie pripravujú na spracovávanie rádioaktívneho odpadu, dodala.


"Jadrová činnosť KĽDR je aj naďalej zdrojom veľkých obáv. Pokračovanie jadrového programu KĽDR je jasným a poľutovaniahodným porušením predmetných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN," uviedol začiatkom tohto týždňa šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi. Bezpečnostná rada OSN po prvý raz zaviedla voči KĽDR sankcie v súvislosti s jadrovou skúškou v roku 2006 a odvtedy ich viackrát sprísnila. Sankcie voči krajine zaviedli i USA a EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok