Na slobode dlho nebola, Moniku Jankovskú opäť zadržali

TA3 TASR
4.3.2021 10:49

Bývalú štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Moniku Jankovskú po prepustení na slobodu opätovne zadržali. Obvinená je v akciách Búrka a Víchrica. Zadržanie sa má týkať kauzy trenčianskeho baru Fatima.

Jankovská sa psychicky zrútila

Najvyšší súd len niekoľko hodín predtým rozhodol o jej prepustení. Z väzby ju prepustil už aj sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Peter Pulman. "Takto vyzerá prepustenie z väzby na Slovensku. Klientka bola prepustená na slobodu sudcom pre prípravné konanie, ktorý jasne odôvodnil, prečo moja klientka nemá byť väzobne stíhaná," spresnil jej obhajca Peter Erdös. Dodal, že Monika Jankovská zaplatila peňažnú záruku vo výške 100.000 eur a Najvyšší súd SR jej nariadil kontrolu technickými zariadeniami, takzvaným náramkom.

Potvrdil, že opätovné zadržanie súvisí s kauzou Fatima. "Vyšetrovateľ ma oboznámil s tým, že dôvodom sú obavy z ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti," doplnil s tým, že Monika Jankovská sa pred štvrtkovým opätovným zadržaním psychicky zrútila.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská bola vo väzbe od akcie Národnej kriminálnej agentúry pod názvom Búrka. Na konci januára sa Jankovská pokúsila vo väzení o samovraždu, užila veľké množstvo liekov a následne ju previezli do nemocnice.

V rámci akcie Búrka zadržala NAKA 11. marca minulého roka 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Ďalšie obvinenia pribudli Jankovskej po minuloročnej októbrovej akcii Víchrica. Od septembra 2020 je obvinená aj v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima.

Súd rozhodol aj o Molnárovi

Najvyšší súd prepustil aj bývalého bratislavského krajského sudcu Richarda Molnára. NS SR o tom rozhodol vo štvrtok na neverejnom zasadnutí. Informoval o tom jeho obhajca Ondrej Urban. "Vítam toto rozhodnutie NS SR v mene klienta. Bližšie podrobnosti rozhodnutia NS SR nepoznám, k nemu sa vyjadrím po tom, čo mi bude doručené. Som rád, že po takmer 12 mesiacoch je prepustený z väzby na slobodu, a to aj v nadväznosti na nález Ústavného súdu SR z konca januára tohto roku," uviedol.

Pôvodne Špecializovaný trestný súd v Pezinku v druhej polovici februára rozhodol, že Richard Molnár obvinený v kauzách Búrka a Víchrica zostáva vo väzbe. Súd zamietol jeho žiadosť o prepustenie a predĺžil mu lehotu trvania väzby do 11. júna 2021. Väzbu obvineného súd dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil.

Richard Molnár je jedným z 13 sudcov, ktorých vlani 11. marca počas akcie Búrka zadržala a obvinila Národná kriminálna agentúra. Obvinený je z trestného činu prijímania úplatku. Obvinený je aj v rámci minuloročnej jesennej akcie Víchrica. Vtedy príslušníci NAKA zadržali a obvinili aj podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára a ďalšie osoby. Medzi nimi je i bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jarmila Urbancová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok