S nadváhou je priebeh ochorenia Covid-19 ťažší. Mnoho krajín má problém

TA3 TASR
4.3.2021 09:33

Počet úmrtí na koronavírus je najvyšší v krajinách, v ktorých má viac ako polovica obyvateľov nadváhu. Osoby s nadváhou, ktorým hrozí vyššie riziko, že ochoreniu Covid-19 podľahnú, by preto mali byť uprednostňované pri očkovaní i testovaní. Uvádza sa to v správe Svetovej federácie pre obezitu.

nadváha obezita tučnota 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Desaťnásobne vyššia úmrtnosť

Zo správy vyplýva, že najviac obetí súvisiacich s ochorením COVID-19 sa potvrdilo v krajinách, kde je obéznych viac než 50 percent dospelých obyvateľov, ako napríklad v Británii, Spojených štátoch či Taliansku. V krajinách s vysokou mierou ľudí s nadváhou zaznamenali približne 2,2 milióna z celkového celosvetového počtu 2,5 milióna úmrtí na koronavírus.

Miera úmrtnosti je desaťnásobne vyššia v krajinách, kde má viac ako polovica obyvateľov index telesnej hmotnosti viac ako 25 kilogramov/m2, čiže hodnotu, pri ktorej už hovoríme o nadváhe. Spomedzi krajín, kde evidujú nadváhu u viac než polovice ľudí, dosahujú najviac úmrtí na koronavírus na 100.000 obyvateľov Belgicko (191,76), Slovinsko (182,65) a Británia (181,7). Na štvrtom mieste je Česko (180,83), kde je obéznych 62,3 percenta populácie. Najnižšiu mieru úmrtnosti na koronavírus má Vietnam, ktorý je zároveň krajinou s druhým najnižším počtom osôb s nadváhou.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus reagoval na túto štúdiu slovami, že by mala vlády krajín na celom svete prinútiť, aby bojovali proti obezite a zlému zdravotnému stavu, ktorý obezita spôsobuje. "Súvislosť medzi mierou obezity a mortality, čo sa týka ochorenia COVID-19, je jasná a závažná," povedal Ghebreyesus.

Hoci najrizikovejším faktorom, čo sa týka úmrtnosti na koronavírus, je vek, ľudia s nadváhou sú hneď druhou najviac ohrozenou skupinou.

Ako je to na Slovensku?

Na Slovensku má 60 percent dospelej populácie nadhmotnosť, 25 percent zápasí s obezitou a obezitou 3. stupňa trpí asi jedno percento dospelej populácie, čo predstavuje asi 33.000 osôb. Výskumy jednoznačne potvrdzujú, že pacienti s nadhmotnosťou a obezitou sú rizikovou a zraniteľnou skupinou nielen pre známe chronické choroby, ale aj pre ochorenie COVID-19. Pri príležitosti slovenského Dňa obezity to pripomenula Slovenská obezitologická asociácia a Obezitologická sekcia Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

„Údaje získané počas pandémie nám ukazujú, že COVID-19 môže pre ľudí s nadhmotnosťou a obezitou znamenať väčšiu hrozbu, či už ide o zhoršenie pridružených ochorení, zvýšené riziko hospitalizácií, zvýšené riziko prijatia na jednotku intenzívnej starostlivosti s ťažším priebehom ochorenia, s vyššou pravdepodobnosťou nutnosti umelej pľúcnej ventilácie a úmrtnosti,“ upozornila Ľubomíra Fábryová, prezidentka SOA a OS SDS.

Práve z týchto dôvodov je obezita jednou z kľúčových oblastí, ktorej venujú pozornosť zdravotníci. "Medzi rizikové faktory vzniku obezity patria napríklad fyzická inaktivita, sedavý spôsob života, nesprávne, nezdravé a nepravidelné stravovanie, nedostatočný spánok, stres. Ďalej sa môžu na vzniku obezity podieľať environmentálne a socioekonomické faktory, genetická predispozícia či hormonálne poruchy alebo iné metabolické faktory," vymenovali odborní pracovníci z Odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu ÚVZ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok