Cestovať do zahraničia môžete. Pozrite sa, čo všetko vás čaká

CK SATUR/PR
3.3.2021 14:25

V stredu vstúpilo do platnosti sprísnenie zákazu vychádzania. Aké zmeny prináša pre cestovanie? Pripravili sme pre vás krátke zhrnutie, čo robiť ak cestujete do/zo zahraničia.

Cestovať do zahraničia môžete. Pozrite sa, čo všetko vás čaká
CK SATUR

Cestovanie do zahraničia

Na Slovensku platí zákaz vychádzania už dlhšie, no cesty za účelom vycestovania do zahraničia a cesty späť pri návrate zo zahraničia majú výnimku zo zákazu vychádzania a to sa nemení ani teraz. Slováci tak môžu naďalej bez väčších problémov cestovať aj na zahraničné letiská Viedeň, Praha či Budapešť. Pričom výnimka zo zákazu vychádzania platí aj v noci od 20.00 h do 01.00 h ráno, a tak aj v prípade potreby odletu v nočných hodinách.

Osoby zabezpečujúce prepravu iných osôb na medzinárodné letiská na území Českej republiky, Poľskej republiky, Maďarska alebo Rakúskej republiky sú povinné najneskôr pred prechodom štátnej hranice zo Slovenskej republiky zaregistrovať cez formulár na webe a preukázať sa na požiadanie príslušníkom Policajného zboru SR vytlačeným alebo elektronickým potvrdením o splnení tejto povinnosti a letenkou prepravovanej osoby alebo jej elektronickou kópiou.

Cestovanie zo zahraničia

Po návrate zahraničia ste povinní zaregistrovať sa na korona.gov.sk/ehranica a nastúpiť do karantény na 14 dní. Najskôr na 8. deň absolvovať PCR test. Ak bude negatívny, môžete opustiť karanténu. Test na 8. deň je naďalej bezplatný, resp. uhrádzaný zdravotnými poisťovňami. Ak ste už absolvovali očkovanie alebo ste covid v posledných 3 mesiacoch prekonali, tak po príchode na Slovensko nemusíte ísť do karantény. Stačí ak:

● sa pri prechode hranicami preukázať negatívnym PCR alebo antigénovým testom,

● následne na Slovensku, hneď ako sa dá, podstúpiť PCR test, na ktorý sa môžete objednať ešte z dovolenky a dať sa otestovať už cestou z letiska,

● obdržaním negatívneho výsledku testu (napríklad teda ešte aj v deň príchodu) ste “voľný” a vyhnete sa tak domácej karanténe.

Novinky sa dotknú pendlerov, registrácia v aplikácii e-hranica bude prísnejšie kontrolovaná, rovnako tak kontroly na hraniciach. Do konca apríla 2021 chce štát opätovne spustiť aj e-karanténu, pri návrate zo zahraničia bude možné vyberať medzi domácou alebo štátnou karanténou.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok