Od pondelka sa dostanú k vakcíne ďalší seniori. Kto dostane AstraZenecu a kto Pfizer?

TA3 TASR
3.3.2021 08:42

Na očkovanie zamestnancov škôl bolo vyhradených 40.000 vakcín, pričom toto číslo sa už naplnilo. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako informoval jeho rezort, od pondelka budú očkovaní vakcínou od AstraZeneca ľudia vo veku 60 - 70 rokov.

Od pondelka sa dostanú k vakcíne ďalší seniori. Kto dostane AstraZenecu a kto Pfizer?
TASR/Pavel Neubauer

"Bude platiť prioritizácia, ako sme povedali, to znamená, že do 70 rokov sa bude očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca a nad 70 rokov vakcínou od spoločnosti Pfizer," povedal Krajčí. Od pondelka sa teda k vakcíne dostanú už aj seniori nad 60 rokov. Minister tiež povedal, že použitie vakcíny od AstraZeneca odporúča starším ročníkom po konzultácii s lekárom.

Pokiaľ si bude chcieť niekto počkať na vakcínu od spoločnosti Pfizer, bude podľa Krajčího musieť počkať, kým budú starší ľudia zaočkovaní, a potom sa zníži veková hranica aj na túto vakcínu.

V súvislosti so zmenou očkovacej stratégie minister zdravotníctva uviedol, že tí, ktorí sa ešte nezaregistrovali v rámci prioritizácie skupín, čiže profesionáli, ktorí sa starajú o seniorov, sa budú môcť naďalej prihlasovať do formulára. Minister školstva Branislav Gröhling po rokovaní vlády potvrdil, že v očkovaní učiteľov sa nebude pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok