Nechcel som hádzať len nejaké vajíčka, tvrdí útočník na Klausa

TASR
30.9.2012 13:09

Dvadsaťšesťročný Pavel Vondrouš hneď po prepustení z väzby podrobne vysvetlil, prečo strieľal z plastovej pištole na českého prezidenta Václava Klausa.

Nechcel som hádzať len nejaké vajíčka, tvrdí útočník na Klausa
CTK

Chcel politikov vyburcovať k zamysleniu sa nad svojím správaním, tí sa ale podľa neho skôr zamýšľajú nad tým, ako sa nabudúce ochrániť.

Vondrouš taktiež vysvetľuje, prečo na prezidenta útočil maketou zbrane. "Nechcel som hádzať nejaké vajíčka, pretože voči tomu sú politici hluchí a slepí, pretože tento čin bude mať väčšiu váhu než paradajky a vajíčka," píše muž na facebookovom profile.

Útokom sa vraj nechcel zviditeľniť ani ho nevykonal na objednávku. "Chcel som len poukázať na zhoršujúcu sa kvalitu života obyčajných ľudí a veľký problém s mafiánskymi praktikami v Českej republike, ktoré decimujú národ," vysvetľuje Vondrouš.


V závere svojho odkazu nepriamo vyzýva, aby ho ľudia nasledovali. "Nebojte sa bojovať proti krivdám," burcuje.


V sobotu večer ho polícia prepustila na slobodu po tom, ako v piatok niekoľkokrát na Klausa vystrelil pri otváraní nového mostu v Chrastave. Kvôli tomu si vypočul obvinenie z výtržníctva, za ktoré mu hrozia až dva roky väzenia.


Útok, ktorý vyvolal diskusiu o zlej práci ochranky hlavy štátu, bol podľa názoru vyšetrovateľov prečinom a páchateľa tak budú ďalej vyšetrovať na slobode.


Šéf útvaru pre ochranu prezidenta Jiří Sklenka v sobotu večer odstúpil z funkcie. Cíti osobnú zodpovednosť za svojich podriadených, ktorí zlyhali pri incidente v Chrastave.


Český prezident sám v piatok večer vyhľadal po útoku kvôli ľahkému zraneniu lekárske ošetrenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok