Danko v TA3 ďakoval Matovičovi. Ukázal liek, ktorý by mohli doviezť

TA3 HM
1.3.2021 20:50

Bývalý parlamentný šéf Andrej Danko otvorene hovorí o tom, že k zabezpečeniu ruskej vakcíny Sputnik V dopomohli aj jeho priateľské vzťahy s Ruskom. Myslí si, že nakúpiť vakcínu, ktorú ešte neschválila Európska lieková agentúra si vyžadovalo odvahu a premiérovi Matovičovi a ministrovi Krajčímu sa v Téme dňa poďakoval.

Danko v TA3 ďakoval Matovičovi. Ukázal liek, ktorý by mohli doviezť
TA3

"Štyri týždne dozadu ma kontaktoval minister Ruskej federácie Denis Manturov, ktorému bolo ľúto, že Peter Szijjartó zazmluvňuje vakcínu pre Maďarskú republiku," povedal v úvode Témy dňa bývalý predseda NR SR Andrej Danko, podľa ktorého začal po tom s výzvami smerom k vláde, pretože Rusi boli ochotní dodať vakcíny aj Slovensku. Oficiálne rokovania premiéra Igora Matoviča o vakcíne s ruskou stranou začali podľa Danka asi pred dvoma týždňami.

Danko priznal, že viackrát telefonoval s ministrom Manturovom. Matoviča pochválil za dodržanie termínov voči ruskej strane. Podľa neho sú priateľské vzťahy dôležité, komunikoval čo mohol. V súčasnej situácii nejde o vzťah Matovič-Danko, ale o to, že ľudia budú mať možnosť vybrať si vakcínu.

Vakcín nie je podľa neho veľa a Rusi jej majú pre svoju potrebu málo. "Sputnik je len jedno z riešení, nerieši koronu," povedal Danko s tým, že otvoril aj tému dovozu antivirotika Triazavirin na boj s Covidom, ktorý by mohli tiež doviezť. Ak by minister Krajčí udelil výnimku, liek by sa mohol používať aj na Slovensku.

Doviezť na Slovensko Sputnik si podľa Danka vyžadovalo politickú odvahu. Sme len jeden z dvoch štátov v EÚ, ktoré majú Sputnik od Rusov medzi prvými, povedal Danko. Na otázku, či budú chcieť Rusi na oplátku za vakcínu splniť politickú požiadavku povedal, že si treba uvedomiť, že Slovensko nie je pre Rusko strategicky zaujímavé. "Je to absolútne scestné, oni od nás nič nepotrebujú," vylásil v Téme dňa. Danko si nemyslí, že by Rusi predávali očkovaciu látku, ktorá by ublížila. Dôležité podľa neho je, že si pacienti budú môcť vybrať. Matovičovi a Krajčímu podľa neho patrí "ďakujem" za dovoz a rokovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok