Obama povedal Abbásovi, že USA budú vetovať snahy Palestínčanov

TASR
22.9.2011 06:21

Americký prezident Barack Obama povedal v stredu palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi, že USA budú vetovať akýkoľvek krok Bezpečnostnej rady OSN smerujúci k uznaniu palestínskej štátnosti. Informoval o tom Biely dom.

Obama povedal Abbásovi, že USA budú vetovať snahy Palestínčanov

Spojené štáty sa postavia voči akejkoľvek akcii v Bezpečnostnej rade a ak to bude potrebné, aj vetovaním, uviedol po stretnutí Obamu s Abbásom v New Yorku zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes.

Obama naliehavo žiadal Abbása, aby oficiálne nepožiadal generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna o plné členstvo v OSN. Palestínsky prezident však svoj zámer očividne nezmenil. Abbásov hovorca Nábil abú Rudajná po rokovaní informoval, že obaja lídri len potvrdili svoje stanoviská.

Americký prezident sa predtým stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ubezpečil ho o neochvejnej podpore zo strany Spojených štátov. Predseda izraelskej vlády sa mu za to poďakoval.

Palestínčania plánujú požiadať o plné členstvo v OSN v piatok. Popredný palestínsky predstaviteľ Nabíl Šás uviedol, že poskytnú Bezpečnostnej rade OSN "nejaký čas" na preštudovanie žiadosti pred tým, ako "zamieria do Valného zhromaždenia", kde Washington už veto nemá.

Spojené štáty deklarovali, že v prípade palestínskej žiadosti uplatnia v Bezpečnostnej rade OSN veto. Takýto krok by však mohol vyvolať v arabskom svete nevôľu. Washington trvá na tom, že k uznaniu palestínskeho štátu musí dôjsť cez priame rokovania s Izraelom.

Zdroj: Reuters

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok