Prehľadali sídlo FC Barcelona. Má to súvisieť s aférou Barcagate

TA3 TASR
1.3.2021 16:53

Španielska polícia v pondelok prehľadala sídlo FC Barcelona na štadióne Camp Nou. Zároveň zadržala niekoľko osôb. Agentúra DPA informovala, že na výsluchu skončil aj bývalý prezident klubu Josep Bartomeu.

Podľa katalánskych médií operácia súvisela s vlaňajšou aférou "Barcagate", po ktorej odstúpilo šesť členov správnej rady. Tí údajne zosnovali kampaň, ktoru chceli očierniť kritikov vtedajšieho manažmentu.

Podľa agentúry DPA však vyšetrujú aj podozrenie z finančných machinácií, keď vedenie Barcelony malo zaplatiť prehnané sumy za monitoring dosahu klubu na sociálnych sieťach. Polícia zadržala v tejto súvislosti niekdajších riaditeľov Oscara Graua, Romana Gomeza a Jaumea Masferrera. Hoci audit nepreukázal nezrovnalosti, periodikum El Mundo zverejnilo správu, podľa ktorej polícia nepovažuje výsledky auditu za jednoznačné.

Podľa podozrení zaplatili monitoringovým firmám približne milión eur, no v snahe obísť vnútorné mechanizmy kontroly rozdelili platby na niekoľko po 200-tisíc. Bartomeu a jeho spolupracovníci odmietli, že by za služby zaplatili nad rámec trhovej hodnoty.

Pre nesúhlas s praktikami vtedajšieho prezidenta Bartomeua oznámili rezignáciu viceprezidenti Emili Rousaud s Enriquem Tombasem a riaditelia Silvio Elías, Josep Pont, Jordi Calsamiglia a Maria Texidorová. O necelý týždeň sú na programe voľby nového šéfa klubu, ktoré niekoľkokrát odložili pre pandémiu koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok