Milanová predstavila novú pomoc, dotácie budú až do päťdesiat tisíc eur

TA3 TASR
1.3.2021 12:01

Občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie dlhodobo pôsobiace v kultúre sa môžu do 30. marca uchádzať o finančnú pomoc, kompenzujúcu straty pre pandémiu. Podrobnosti výzvy na tlačovej konferencii predstavila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Dotácia je určená neziskovým organizáciám, ktoré vykázali minimálne 30-percentný medziročný pokles príjmov v kultúrno-kreatívnej činnosti. "Ministerstvo prostredníctvom dotácie preplatí 20 percent ročných prevádzkových nákladov a 80 percent medziročného rozdielu v príjmoch z kultúrnej činnosti, ktorých príčinou je pandémia COVID-19," spresnila Milanová.

Riaditeľ Inštitútu kultúrnej politiky MK Matúš Bieščad doplnil, že výška poskytnutej dotácie sa bude pohybovať od 2000 do 50.000 eur. "Na stránke rezortu sme sprístupnili kalkulačku, ktorá automaticky podľa zadaných údajov žiadateľom vyráta výšku pomoci,“ uviedol. Upozornil takisto, že výzva je kombinovateľná aj s formami pomoci, ktoré ponúkajú výzvy ministerstva práce - Prvá pomoc a Prvá pomoc plus, ale aj s výzvou na preplácanie nájomného v gescii ministerstva hospodárstva.

Rezort pripravoval výzvu spolu so zástupcami neziskového sektora, pôsobiaceho v kultúre. Veronika Gabčíková (Klub nezávislých divadiel) a Zuzana Mišáková (Mestské divadlo Trenčín) ocenili jej nastavenie. "O výške pomoci nerozhodne subjektívny pohľad člena komisie, ale reč čísiel. Je to objektívne a jasne stanovená pomoc, ktorá pomôže preklenúť ťažké obdobie a pomôže nám zrealizovať plány, či dofinancovať rozbehnuté projekty na najbližší polrok, resp. rok,“ uviedla Mišáková, ktorá dotačnú výzvu nazvala "záchranným kolesom v poslednej chvíli“.

Ministerstvo avizuje prípravu ďalšej výzvy, má byť zamerané na fyzické osoby a slobodných umelcov, pôsobiacich v oblasti kultúrno-kreatívneho priemyslu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok