Protest v Írsku prerástol do násilia. Absolútna neúcta, tvrdí premiér

TA3 TASR
28.2.2021 07:52

Írska polícia zadržala počas protestu proti pandemickým opatreniam v Dubline 23 ľudí. Na demonštrácii proti reštrikciám, ktorých cieľom je spomaliť šírenie nákazy koronavírusom, sa v írskej metropole zúčastnili stovky ľudí.

Protest v Írsku prerástol do násilia. Absolútna neúcta, tvrdí premiér
TASR/AP (ilu)

Írsky premiér Micheál Martin násilné protesty odsúdil s tým, že "preukázali absolútny nedostatok úcty k ľuďom, ktorí počas tejto pandémie priniesli obrovské obete". Dodal, že "takéto správanie je neospravedlniteľné". Demonštranti sa zhromaždili v parku v centre mesta, odkiaľ sa ich polícia pokúšala vyhnať.

Protest rýchlo prerástol do násilia a demonštranti použili proti policajtom zábavnú pyrotechniku. Polícia na ich rozohnanie použila obušky. Pri zásahu sa zranili traja policajti. Jedného z nich museli hospitalizovať. Na proteste sa zúčastnili aj príslušníci krajnej pravice. Ministerka spravodlivosti Helen McEnteeová uviedla, že "zatknutí budú stíhaní v zrýchlenom procese".

Írsko v utorok oznámilo, že predĺži lockdown v krajine súvisiaci s pandémiou nového koronavírusu o ďalší mesiac. Epidemiologické pravidlá, ktoré mali vypršať 5. marca, tak budú v platnosti do 5. apríla. V Írsku si ochorenie COVID-19 vyžiadalo doteraz 4313 obetí. Krajine sa darilo prekonať prvé dve vlny nákazy s relatívne nízkym počtom infikovaných a úmrtí, avšak po tom, čo sa pred Vianocami obmedzenia uvoľnili, došlo k zhoršeniu situácie. Začiatkom januára malo Írsko podľa údajov Oxfordskej univerzity najviac nakazených na počet obyvateľov na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok