Stovky Líbyjčanov dobrovoľne odovzdali zbrane armáde

TASR
30.9.2012 07:45

Stovky Líbyjčanov v sobotu zareagovali na výzvu armády a dobrovoľne jej odovzdali svoje zbrane: od automatických pušiek, protilietadlovej výzbroje, raketometov, až po obrnené vozidlá a tanky.

Stovky Líbyjčanov dobrovoľne odovzdali zbrane armáde
SITA

Na hlavnom zbernom mieste vo východolíbyjskom Benghází, v centre vlaňajšieho povstania voči režimu Muammara Kaddáfího, sa zišlo vyše 800 občanov, ktorí priniesli viac ako 600 rôznych druhov zbraní a výzbroje.

V metropole Tripolis prinieslo zbrane najmenej 200 ľudí, vrátane bývalých povstaleckých bojovníkov, ale aj detí, ktoré vrátili náhodne nájdenú muníciu.

Armáda vyzvala na dobrovoľné odovzdanie zbraní prostredníctvom populárnej súkromnej televízie. Kampaň je súčasťou snáh o odzbrojenie početných nelegálnych milícií, ktoré pôsobia v krajine od vlaňajšej občianskej vojny a vyvolávajú nevôľu veľkej časti líbyjskej verejnosti.


Pobúrenie ešte vzrástlo po nedávnom útoku na americký konzulát v Benghází, pri ktorom zahynul veľvyslanec USA a traja ďalší Američania. Líbyjská vláda pred časom odhadla, že zbrane môže mať až 200.000 z asi 5,7 milióna obyvateľov krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok