Trpíme izoláciou, čo s tým? V TA3 sme diskutovali s odborníkmi

TA3
26.2.2021 21:54

Depresia, úzkosť i problémy s alkoholom. Pandémia trvá už dlho, ako ju zvládnuť? Ako si môže človek v tejto situácii pomôcť sám a kedy už treba vyhľadať odbornú pomoc? Aj na to sme sa pýtali odborníkov v relácii Pozrime sa na to.

Trpíme izoláciou, čo s tým? V TA3 sme diskutovali s odborníkmi
ČTK

Aj v ťažkej situácii treba nájsť cestu

Štatistiky hovoria, že pocity depresií a úzkostí narastajú najmä u mladých ľudí. Práve tí v súčasnosti najviac trpia stratou sociálneho kontaktu. Univerzita Komenského v Bratislave skúmala psychický stav študentov a zistila, že mnohým chýba štruktúra dňa. Viacerí sa prvýkrát osamostatnili a o to všetko pre pandémiu náhle prišli. Podľa psychológa Michala Hajdúka trápi práve mladšiu generáciu strata sociálneho kontaktu a mnohí sa cítia osamelí.

Podľa detskej psychologičky Márie Tóthovej Šimčákovej sú deti aj počas vyučovania apatické a nezapájajú sa. Rodičia pozorujú vzdorovité reakcie alebo nechuť. V niektorých prípadoch treba vyhľadať odbornú pomoc, nemôžeme však čakať, že urobí zázrak, treba na tom systematicky pracovať. "Treba si nájsť nejakú cestu, ako toto zvládnuť. Treba niečo vymyslieť aj pre tie deti a aj pre nás, aby sme naplnili svoje potreby v ťažkej situácii," uviedla detská psychologička a ako príklad uviedla malé dieťa, ktorému napríklad starí rodičia cez tablet čítajú rozprávky. Podľa nej je dôležitá úloha rodiča, ktorí musí dieťaťu pomôcť, napríklad aj s domácou výučbou.

Problém s alkoholom i prejedaním sa

Počas pandémie sa objavuje problém s alkoholom či prejedaním sa. Odborníci na tieto témy v našej relácii uviedli, že najviac trpia tí, ktorí prišli o svoj komfort. Chronický stres môže napokon viesť až k rozvratu rodín. "Zistili sme, že počas pandémie poklesla celková konzumácia alkoholu, avšak sú skupiny, kde to naopak vzrástlo," povedal Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí. Kritickou skupinou sú podľa neho mladí ľudia a ženy.

Obezitológ Peter Minárik pripomenul, že si treba dávať pozor aj na to, čo jeme. Treba mať veľa pohybu, do sedavej práce zaradiť aktívne prestávky a pokiaľ je to možné, čo najviac sa prechádzať. "Treba cielene chodiť peši a urobiť si z toho stereotyp," radil v relácii Pozrime sa na to. Alkohol škodí a prejedanie sa taktiež, Minárik pripomenul, aby ľudia nezabúdali do svojho jedálnička zaradiť ovocie i zeleninu, smutné štatistiky totiž ukazujú, že až 65 % dospelého obyvateľstva má nadváhu.

Okruhlica taktiež zdôraznil, že mimoriadne zraniteľní sú zdravotníci, ktorí sú neustále nasadení v ťažkých podmienkach. Podľa neho sa však na túto situáciu dá pozrieť aj z inej strany, práve teraz totiž spoznáme blízkych ľudí, ktorí sú ochotní pomôcť a o ktorých sa môžeme oprieť. "Verím, že sa ako spoločnosť na túto situáciu adaptujeme a napokon sa z nej dostaneme," uviedol.

Ak ste nestihli reláciu v živom vysielaní, nájdete ju aj v našom archíve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok