Črtá sa spolupráca? Kurz a Putin hovorili o výrobe Sputniku

TA3 TASR
26.2.2021 16:31

Ruský prezident Vladimir Putin a rakúsky kancelár Sebastian Kurz počas piatkového telefonátu hovorili o možných dodávkach a spoločnej výrobe ruskej vakcíny Sputnik V proti novému koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

Črtá sa spolupráca? Kurz a Putin hovorili o výrobe Sputniku
TASR/AP

"Detailne sme diskutovali o otázkach boja proti šíreniu nákazy koronavírusom vrátane možnosti dodávky ruskej vakcíny Sputnik V do Rakúska a spustenia spoločnej výroby," uviedol Kremeľ vo vyhlásení. Rozhovor podľa agentúry TASS iniciovala rakúska strana. Obe krajiny sa zhodli, že v tejto záležitosti zostanú v úzkom kontakte. K telefonátu došlo v čase, keď EÚ čelí kritike za pomalý priebeh hromadného očkovania súvisiaci s meškaním dodávok vakcín.

Zatiaľ čo napríklad Maďarsko už ruskú vakcínu Sputnik V zaregistrovalo, niektoré členské štáty EÚ vrátane Nemecka či Španielska uviedli, že by o túto očkovaciu látku mali záujem v prípade, že ju schvália európske regulačné úrady. Rusko túto vakcínu schválilo na použitie vlani v auguste, a to ešte pred rozsiahlymi klinickými štúdiami, čo vyvolalo znepokojenie. Odborný lekársky časopis The Lancet však vo februári zverejnil výsledky štúdie, podľa ktorej je ruská vakcína bezpečná a má účinnosť viac ako 90 percent.

Vakcínu Sputnik V podľa Ruského fondu priamych investícií, ktorý spolufinancoval jej vývoj, zaregistrovalo už viac než 35 krajín sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok