Karlovarská polícia rozložila metanolovú sieť

TASR TA3
30.9.2012 00:44

Karlovarská polícia rozložila sieť dílerov ovocnej pálenky s metylalkoholom. V Karlovarskom kraji a na Morave zatkla celkovo päť osôb. Skupina bola napojená na distribútora z východu Českej republiky, ktorého už policajti stíhajú. Na otravu metanolom už v Česku zomrelo 26 ľudí.

Karlovarská polícia rozložila metanolovú sieť
ČTK

Podľa krajskej policajnej hovorkyne Andrey Kávovej už počas noci zo stredy na štvrtok zadržali prvých distribútorov, u ktorých zaistili množstvo fliaš chybného alkoholu. Polícia dostala v stredu oznámenie o otrave muža v okrese Sokolov. Následne našla okolo 20 litrov chybného alkoholu, v ktorom zistili metylalkohol zhruba desaťnásobne prevyšujúci povolenú hranicu.

Policajti zadržali 61-ročného muža z Karlových Varov, kde pri domovej prehliadku zaistili 47 litrov, a 50-ročnú ženu, ktorá mala vo svojom sklade viac ako 100 litrov alkoholu. Vo väčšine prípadov išlo o domácu pálenku, a to predovšetkým marhuľovicu, ktorá bola distribuovaná v neoznačených fľašiach od vína.

"Stopy však viedli policajtov stále ďalej, až do Mikulova, kde zadržali v spolupráci s tamojšími policajtmi muža, u ktorého pri domovej prehliadke našli 160 litrov alkoholu," uviedla hovorkyňa. Ďalších dvoch mužov zadržali policajti v Hraniciach na Morave a v Zlíne. "Tam policajti prišli na stopu, odkiaľ bol všetok alkohol dodávaný a narazili na muža, u ktorého už pôsobil tím Metyl," priblížila hovorkyňa.

Podľa televízií Nova a Prima je zadržaný muž bývalý policajt, ktorý nelegálny alkohol nakupoval štyri roky a predával ho svojim známym. Údajne netušil, že medzi ľuďmi šíril fľaše s metylalkoholom. Keď sa to dozvedel, bol podľa svojich slov v šoku.

Karlovarským policajtom sa tak v spolupráci s policajtmi z Brna, Břeclavi a Olomouca podarilo rozložiť distribučnú sieť a zaistiť 360 litrov alkoholu. U piatich zadržaných osôb je podozrenie z ohrozovania zdravia chybnými potravinami a inými predmetmi z nedbanlivosti, za čo im hrozí trest šiestich mesiacov odňatia slobody.

V Karlovarskom kraji ležia v súčasnosti v sokolovskej nemocnici traja ľudia, u ktorých testy preukázali otravu metanolom. Ich zdravotný stav je však dobrý a nemali by mať trvalé následky. Za úplne zarážajúce hovorkyňa považuje, že aj napriek masívnej kampani v médiách ešte pred dvoma dňami ľudia predávali a nakupovali desiatky fliaš podozrivého alkoholu.

Polícia preto varuje občanov Karlových Varov a okolia, aby nepožívali žiadny alkohol, ktorý bol ponúkaný súkromnými osobami ako domáca pálenka, marhuľovica či slivovica, v neoznačených fľašiach od vína.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok