Útočníka na Klausa obvinili z výtržníctva

TASR
29.9.2012 20:42

Dvadsaťšesťročného muža, ktorý v piatok v Chrastave v okrese Liberec z plastovej pištole niekoľkokrát vystrelil na českého prezidenta Václava Klausa, obvinila polícia z výtržníctva.

Útočníka na Klausa obvinili z výtržníctva
ČTK

Muž strávil noc v cele predbežného zadržania, informovala dnes hovorkyňa policajného prezídia Štěpánka Zatloukalová. V prípade odsúdenia hrozia obvinenému až dva roky väzenia. Útok, ktorý vyvolal diskusiu o zlej práci ochranky hlavy štátu, bol tak podľa názoru vyšetrovateľov prečinom a páchateľa tak pravdepodobne budú ďalej vyšetrovať na slobode.

K českému prezidentovi do bezprostrednej blízkosti pristúpil muž oblečený vo vojenských maskáčoch a niekoľkokrát na neho vystrelil z plastovej pištole na airsoft. Niekoľko guličiek prezidenta zasiahlo.
Václav Klaus absolvoval po incidente v piatok polhodinové vyšetrenie v Ústrednej vojenskej nemocnici, má niekoľko odrenín.

Novinárom to potvrdil chirurg Marek Burian, ktorý prezidenta ošetroval. Lekár doplnil, že prezident má zranený pravý lakeť a mal by sa do nemocnice vrátiť na ďalšie ošetrenie.
Ochranka hlavy štátu reagovala pomaly, strelec z miesta odišiel a pred zatknutím sa ešte stihol porozprávať s novinármi. Vysvetlil im, že strieľal, pretože politici nepočúvajú, sú "slepí a hluchí k nárekom ľudu" a toto bola podľa neho jediná možnosť, ako dať najavo nespokojnosť.

Útok samotný vyšetruje liberecké policajné riaditeľstvo, postupom Klausových bodyguardov a ďalších policajtov na scéne sa zaoberá Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov. Celý incident preveruje taktiež pracovná skupina ustanovená pri policajnom prezídiu.

"Od začiatku vnímam skutočnosti súvisiace s postupom ochrannej služby ako profesionálne zlyhanie. Neodkladne musia byť prijaté opatrenia, aby k takémuto zlyhaniu už nedošlo," odkázal český policajný prezident Martin Červíček prostredníctvom svojej hovorkyne. Podľa internetového serveru tn.cz Červíčkove slová znamenajú, že vo funkcii šéfa Klausovej ochranky končí Jiří Sklenka. Spolu s ním má skončiť taktiež jeho tím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok