Facebook i Google budú platiť médiám. Zákon prešiel v Austrálii

TA3 TASR
25.2.2021 08:59

Austrálsky parlament schválil zákon, ktorý núti technologické spoločnosti platiť médiám za využívanie ich obsahu. Legislatíva sa dotkne gigantov ako Facebook a Google. Podľa austrálskej vlády tak budú spravodajské spoločnosti spravodlivo odmeňované za svoju prácu.

Austrálsky parlament prijal v noci na štvrtok legislatívu, na základe ktorej musia digitálne spoločnosti platiť za spravodajský obsah austrálskych spoločností. Podľa austrálskej vlády tento nový zákon zabezpečí, že spravodajské spoločnosti "budú za svoju prácu spravodlivo odmeňované, čo prispeje k podpore žurnalistiky, ktorá je vo verejnom záujme".

Správa prichádza po tom, ako spoločnosti Facebook a Google, ktoré sú týmto zákonom najviac ovplyvnené, dosiahli tento týždeň dohodu s austrálskou vládou. Tamojší minister financií Josh Frydenberg a minister komunikácií Paul Fletcher v tejto súvislosti v utorok oznámili, že Facebook obnoví austrálske spravodajské stránky, ktoré minulý týždeň zablokoval v reakcii na spomínaný návrh zákona. Zároveň vtedy dodali, že vláda prijme ďalšie dodatky k spornému zákonu, aby vyjasnila postavenie digitálnych platforiem a mediálnych firiem a vzťahy medzi nimi.

Americký technologický gigant vyvolal minulý týždeň pohoršenie aj preto, že omylom zablokoval nielen spravodajské médiá, ale i kontá niekoľkých miestnych zdravotníckych úradov, pohotovostných služieb a charitatívnych organizácií - a dokonca aj svoju vlastnú stránku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok