Baška: Nevidím dôvod na zmenu kompetencií pri menovaní prezidenta PZ

TASR
29.9.2012 15:37

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Jaroslav Baška (Smer-SD) v súčasnosti nevidí dôvod na zmenu kompetencií v menovaní prezidenta Policajného zboru (PZ).

Baška: Nevidím dôvod na zmenu kompetencií pri menovaní prezidenta PZ
SITA

Povedal to dnes pre TASR v reakcii na avízo poslanca Martina Fedora (SDKÚ-DS), ktorý predloží návrh presúvajúci menovanie šéfa policajtov z ministra vnútra na vládu, a to po verejnom vypočutí kandidáta v parlamentnom výbore.

"Nie je dôvod teraz meniť kompetencie v menovaní prezidenta PZ, lebo tento človek priamo patrí pod ministra vnútra, ktorý je zodpovedný za prácu policajtov. Nedá sa to porovnávať ani s tým, že náčelníka Generálneho štátu schvaľuje vláda na návrh ministra obrany a menuje ho prezident. Hlava štátu je totiž hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR," argumentoval Baška.

Fedor počíta aj tým, že jeho návrh posilní nezávislosť polície od politikov a politických vplyvov. "My si aj dnes môžeme ako brannobezpečnostný výbor predvolať policajného prezidenta a výbor sa ho môže pýtať. Tu je naša kompetencia dostatočná," reagoval Baška.


Na margo Fedorovho ďalšieho návrhu, teda vyňať inšpekcie ministra vnútra a ministra obrany z pod ich kurately a vytvoriť nezávislý inšpekčný úrad, Baška podotkol, že je to nezmysel. "V súčasnosti vytvárať ďalšie štátne úrady a orgány je veľkým prepychom. Navyše, tieto inšpekčné služby sú predĺžené ruky ministrov pri riadení rezortov a ak by o nich prišli, minister vnútra a obrany budú ako bez ruky," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok