Ako sa môžete pohybovať v okresoch? Pozrite si prehľad opatrení

TA3
24.2.2021 12:32

Slovensko sa podľa celonárodných kritérií COVID automatu nachádza celé v čiernej farbe a v celej krajine platí zákaz vychádzania. Existujú však aktivity, pre ktoré platia výnimky. Podľa týchto výnimiek sú okresy rozdelené do štyroch kategórií. Prinášame vám prehľad toho, čo máte povolené podľa farby vášho okresu.

Ako sa môžete pohybovať v okresoch? Pozrite si prehľad opatrení
TASR/Milan Kapusta

Vstup aj výstup z čierneho okresu je zakázaný. Prechádzať autom cez čierne okresy sa môže, zastavovať by ste v nich nemali.

Čierne okresy

Ak žijete v čiernom okrese, pre ktorý platí najprísnejší, teda štvrtý stupeň varovania, môžete cestovať do práce alebo ísť do prírody. Vstup aj výstup z čierneho okresu je zakázaný.

Na pobyt v prírode v rámci okresu nepotrebujete negatívny test. Dávajte si pozor, aby ste sa ani v rámci prírody nedostali mimo svojho okresu, je to zakázané. Na cestu do práce potrebujete maximálne sedem dní starý test. Ak môžete robiť z domu, mali by ste pracovať z domu. Vyučovanie prebieha dištančnou formou, školy by mali byť zatvorené.

Zoznam čiernych okresov: Bánovce nad Bebravou, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Martin, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Revúca, Rožňava, Šaľa, Snina, Trnava, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce, Zvolen

Bordové okresy

Ak ste v bordovom okrese, ktorý je v treťom stupni varovania, môžete sa v rámci okresu pohybovať bez testu v prírode, v prírode mimo okresu potrebujete negatívny test, starý maximálne sedem dní. Nesmie to však byť okres v najprísnejšej, čiernej zóne.

Ak môžete pracovať z domu, urobte tak. Ak nemôžete, potrebujete negatívny test, nie starší ako týždeň. V bordovom okrese sú otvorené materské školy, základné školy vyučujú prvý stupeň prezenčne. Deti v škôlkach ani žiaci test nepotrebujú, pre žiakov prvého stupňa platí, že jeden z rodičov musí predložiť negatívny Covid test, nie starší ako sedem dní.

Zoznam bordových okresov: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava I - V, Brezno, Bytča, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Kežmarok, Komárno, Košice I - IV, Košice - okolie, Krupina, Levice, Levoča, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nové Zámky, Pezinok, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senec, Senica, Skalica,  Sobrance, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žilina

Červené okresy

V červenom okrese v druhom stupni varovania si bez testu môžete zájsť do prírody, ak sa chystáte do prírody mimo okres, budete potrebovať najviac týždeň starý test. Príroda v okrese v štvrtom stupni pre vás nie je povolená.

Na cestu do práce, ak nemôžete byť v režime home office, vám stačí najviac dva týždne starý test. Otvorené môžu byť materské školy, základné školy vyučujú prezenčne. Deti v škôlkach a žiaci 1. stupňa základných škôl test nepotrebujú. Pre žiakov druhého stupňa a jedného zo ich zákonných zástupcov platí, že musí predložiť negatívny test, nie starší ako sedem dní.

Ružové okresy

V okrese s najmiernejším, teda prvým stupňom varovania, môžete byť bez testu v prírode. Mimo okresu potrebujete v prírode najviac 7 dní starý negatívny test a na prírodu vo štvrtom stupni sa vzťahuje zákaz.

Na cestu do práce, ak nepracujete z domu, potrebujete najviac 21 dní starí negatívny test. V okresoch s najmiernejšou výstrahou môžu byť otvorené škôlky, základné školy, stredné školy aj odborné učilištia.

Zoznam červených okresov: Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník

Zaradenie okresov prehodnocuje každý týždeň na základe epidemiologickej situácie Inštitút zdravotných analýz v súčinnosti s Konzíliom odborníkov a jednotlivých regionálnych úradov verejného zdravotníctva. O tom, do ktorého stupňa varovania COVID automatu budú nasledujúci týždeň okresy zaradené, informuje pravidelne minister zdravotníctva Marek Krajčí v utorok. Nové pravidlá pre okresy následne začínajú platiť vždy od nasledujúceho pondelka.

Aktuálne pravidlá na zastavenie šírenia koronavírusu nájdete aj na webe ministerstva zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok