Majú v Česku juhoafrický variant? Stopy vedú na Zanzibar

TA3 TASR
23.2.2021 17:00

V Česku sa podozrenie na nákazu tzv. juhoafrickým variantom koronavírusu aktuálne preveruje u troch ľudí. V utorok to oznámil český minister zdravotníctva Jan Blatný. Podľa neho ide o osoby, ktoré sa vrátili zo Zanzibaru.

Ako už informoval denník Právo, podozrenie na juhoafrický variant koronavírusu doteraz skúmalo Národné referenčné laboratórium u dvoch vzoriek. Juhoafrický variant je nebezpečný tým, že umožňuje pôvodcovi ochorenia COVID-19 čiastočne obísť odpoveď imunitného systému napadnutého človeka, vysvetlil server Novinky.cz. V ČR momentálne dominuje britský variant vírusu, ktorý je nákazlivejší, preto sa rýchlejšie šíri.

"Vzorky sú teraz v národnom referenčnom laboratóriu a bolo spustené ich sekvenovanie na potvrdenie," uviedol Blatný na Twitteri.

Námestník českého ministra zdravotníctva Vladimír Černý v utorok varoval, že v ČR v najbližších dvoch týždňoch hrozí absolútne vyčerpanie kapacity lôžok intenzívnej starostlivosti. Navrhol už preto Blatnému, aby vláda predbežne požiadala o pomoc Nemecko. Zatiaľ sa tak nestalo, pretože kapacita lôžok ešte nebola vyčerpaná na 90 percent. Zatiaľ je plošne voľných zhruba 15 percent lôžok.

V Česku pribudlo v pondelok 11.233 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 2332 viac než pred týždňom. V nemocniciach je hospitalizovaných 6573 osôb, vo vážnom stave je rekordných 1329 pacientov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok