Koniec Cherokee? Indiánsky kmeň sa ohradil voči automobilke

TA3 TASR
23.2.2021 15:20

Severoamerický indiánsky kmeň Cherokeeov požiadal spoločnosť Jeep, aby prestala používať pomenovanie Cherokee pre jeden to svojich terénnych automobilov, a vyzval na dialóg s touto automobilkou o "kultúrnej vhodnosti".

Koniec Cherokee? Indiánsky kmeň sa ohradil voči automobilke
TASR/AP

Predseda spolku Cherokeeov Chuck Hoskin oznámil dcérskej spoločnosti Jeepu, firme Stellantis, že "nemôže ďalej tolerovať" používanie názvu Cherokee pre zmienené vozidlá, uvádza sa v príslušnom stanovisku. Hoskin komunikoval tieto pripomienky ešte v januári v reakcii na otázku spoločnosti Car & Driver a následne uskutočnil telefonát so zástupcami automobilky, ktorí ho kontaktovali. "Myslím si, že žijeme v krajine, kde dnes nastáva čas, aby korporácie aj tímové športy ukončili používanie indiánskych mien, obrázkov a maskotov na svojich produktoch, tímových dresoch a v športe ako takom," uviedol Hoskin.

"Som si istý, že ide o dobrý zámer, ale nectí nás, keď sa naše meno nachádza ako nálepka na boku vozidla. Najlepším spôsobom, ako si nás uctiť, je dozvedieť sa o našej zvrchovanej vláde, našej úlohe v tejto krajine, našej histórii, kultúre a jazyku, a viesť s federálne uznanými kmeňmi zmysluplný dialóg o tom, čo je kultúrne vhodné," dodal.

Iniciatíva prichádza v čase narastajúceho záujmu o odstránenie mien a obrázkov viažucich sa k domorodým obyvateľom USA z agendy amerických športových tímov, čo sa v súčasnosti všeobecne považuje za ponižovanie indiánskych komunít. Spoločnosť Jeep používa označenie Cherokee pre svoje vozidlá SUV (sport utility vehicle) od 70. rokov. Na istý čas túto prax automobilka zastavila, ale v roku 2013 sa k nej vrátila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok