Opatrenia na nemeckých hraniciach už rieši Európska komisia

TA3 TASR
23.2.2021 12:46

Nemecko sa ocitlo pod tlakom Európskej komisie, ktorá v oficiálnom liste žiada vysvetlenie ohľadom zákazu vstupu pre osoby prichádzajúce z Českej republiky, Slovenska a rakúskeho štátu Tirolsko.

Komisia v liste zaslanom v pondelok nemeckému veľvyslancovi pri EÚ Michaelovi Claussovi upozornila, že opatrenia prijaté Nemeckom sú "neprimerané a neopodstatnené". "Veríme, že cieľ, ktorý Nemecko oprávnene sleduje - ochrana verejného zdravia počas pandémie -, by sa dal dosiahnuť aj menej reštriktívnymi opatreniami," uvádza sa v dokumente exekutívy EÚ.

Nemecko má k dispozícii desať dní na zaslanie odpovede do Bruselu. DPA upozornila, že tento spor by teoreticky mohol viesť až k súdnemu konaniu eurokomisie proti Nemecku. Podobné listy - s odkazom na neprimeranosť prijatých opatrení na národných hraniciach - eurokomisia zaslala aj Belgicku, Dánsku, Fínsku, Maďarsku a Švédsku. Na žiadosť EK bola táto záležitosť zaradená do debát ministrov pre európske záležitosti, ktorí v utorok vo formáte Rady EÚ pre všeobecné záležitosti rokujú prostredníctvom videokonferencie.

Komisia vo svojich usmerneniach pre členské krajiny neodporúčala  zatváranie hraníc a upozornila na dôležitosť zachovania voľného pohybu osôb a tovarov - a členské krajiny sa začiatkom februára rovnako dohodli na tom, že obmedzenia na hraniciach nesmú ohroziť medzinárodnú prepravu.

Nemecko od 14. februára zaradilo Česko, Slovensko a Tirolsko na zoznam krajín s výskytom nebezpečných mutácií, čo znamená zákaz vstupu väčšiny ľudí z týchto oblastí do Nemecka. Výnimku majú vodiči nákladných vozidiel, ktorí sa musia preukázať negatívnym testom. Opatrenia viedli k chaosu najmä na českých diaľniciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok