Matovič hodnotí 66 dní lockdownu: Volá všetkých vedcov za jeden stôl

TA3
22.2.2021 16:26

Premiér Igor Matovič informoval na tlačovej besede o vývoji hospitalizácií pacientov s ochorením Covid-19 na Slovensku. Ako povedal, od začiatku decembra začal počet pacientov rásť a doteraz sa nezastavil.

Odborníkov pozýva za okrúhly stôl

Najdôležitejším ukazovateľom je počet hospitalizovaných. Igor Matovič na grafe ukázal, že za včera dosiahol počet hospitalizovaných v nemocniciach absolútne maximum. Premiér zrekapituloval, že od začiatku decembra nám počty pacientov v nemocniciach neustále rastú, bez ohľadu na to, čo sme urobili, bez ohľadu na vianočný lockdown a bubliny, tvrdý lockdown aj covid automat.

Porovnal nás s Veľkou Britániou či Portugalskom, kde podľa jeho slov počty pacientov v nemocniciach klesajú. Každý sa podieľa na tom, ako rešpektujeme opatrenia. Pripomenul aj slová prezidentky, ktorými ho vyzvala, aby prenechal riadenie niekomu inému. Matovič tvrdí, že práve preto sa v polovici decembra stiahol. Odvtedy mali o všetkom viac rozhodovať odborníci.

„Napriek tomu počty nám stále rastú," povedal premiér. Deväť a pol týždňa je Slovensko v rukách odborníkov a vedcov (sedem a pol, ak sa odpočítajú prvé dva vianočné týždne), napriek tomu nie je vidieť rozdiel. „Z tohto dôvodu som sa rozhodol zajtra zorganizovať širší okrúhly stôl,“ uviedol Igor Matovič, kde by sa mali spojiť viaceré skupiny vedcov a odborníkov, virológov, známych ľudí, ktorí sú za posledné mesiace známi. Tí majú povedať, čo budeme ďalej robiť, lebo ak ostaneme v rovnakom nastavení, zrejme by nám čísla hospitalizovaných rástli rovnako ako doteraz.

Premiér uviedol, že v pondelok začali všetkých odborníkov obvolávať. Mali by medzi nimi byť tvorcovia covid automatu, ale aj ďalší. Plánuje počúvať ich návrhy.

Krajčí by mal podľa Matoviča Sputnik povoliť

"Situácia na Slovensku je zrelá na to, aby sme kvalitnú vakcínu dovolili používať napriek tomu, že ešte nie je európska registrácia," uviedol premiér k ruskej vakcíne Sputnik V.

Podľa jeho slov existuje z minulosti mnoho prípadov, kedy bol udelený súhlas na používanie neregistrovaného lieku. Ministerstvo zdravotníctva podľa jeho informácií takýchto súhlasov ročne vydá tisíce. Podľa Igora Matoviča išlo však najmä o hraničné situácie, kedy klasická liečba u pacientov nezaberala. Ako vysvetlil, "zákonný postup je taký, že v prípade ak nie je registrácia, tak minister zdravotníctva môže udeliť súhlas na používanie neregistrovaného lieku."

Premiér: Otvorenie kostolov by bolo nezodpovedné

Premiér reagoval aj na otázku o otvorení kostolov. "Som veriaci, ale vzhľadom na tento graf si myslím, že by bolo momentálne dosť nezodpovedné kostoly otvárať. Bolo by to mimoriadne epidemiologické riziko," povedal na margo facebookového príspevku ministra práce Milana Krajnika. Krajniak totiž na Facebooku nadhodil otázku o povolení bohoslužieb za presne vymedzených podmienok pre ľudí, ktorí by sa modlili za všetkých na Slovensku. "Aby nás Boh našich otcov a dedov ochránil pred covidom a zbavil nás covidu čo najrýchlejšie. Verím, že by to pomohlo nám všetkým," uviedol v príspevku minister.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok