Dve dávky vakcíny Pfizer chránia na takmer 96 percent, tvrdí Izrael

TA3 TASR
21.2.2021 12:33

Z údajov z očkovacej kampane proti koronavírusu SARS-CoV-2 vyplýva, že dve dávky očkovacej látky Pfizer/BioNTech poskytujú takmer 96-percentnú ochranu pred nákazou. Podľa agentúry AFP o tom v sobotu informovalo izraelské ministerstvo zdravotníctva.

Izrael v sobotu oznámil, že dva týždne po druhej dávke vakcína Pfizer/BioNTech chráni na 99,2 percenta pred závažným priebehom choroby. Pravdepodobnosť hospitalizácie a prípadne aj smrti sa po podaní oboch dávok tejto vakcíny znižuje o 98,9 percenta, zatiaľ čo riziko nakazenia covidom sa takto redukuje o 95,8 percenta. "Vakcína dramaticky redukuje riziko vážneho priebehu choroby a úmrtia a tento vplyv môžete vidieť v našich štatistikách chorobnosti," uviedol generálny riaditeľ odboru ministerstva zdravotníctva Chezi Levi.

Sú najrýchlejší na svete

Izrael, ktorý má jeden z najsofistikovanejších systémov zberu lekárskych dát na svete, zabezpečil značnú zásobu vakcín Pfizer/ BioNTech zaplatením vyššej ako trhovej ceny a uzatvorením dohody o poskytnutí biomedicínskych údajov o účinku vakcíny pre potreby americkej spoločnosti. Okrem tejto vakcíny sa v Izraeli na imunizáciu obyvateľstva používa v menšej miere aj vakcína spoločnosti Moderna.

Očkovacia kampaň v Izraeli je považovaná za najrýchlejšiu na svete. Podľa najnovších údajov ministerstva zdravotníctva od decembra dostalo prvú dávku vakcíny Pfizer/BioNTech 4,25 milióna ľudí z celkovo deväťmiliónovej populácie. Asi 2,88 milióna ľudí absolvovalo odporúčanú plnú očkovaciu kúru a dostalo aj druhú dávku vakcíny. Asi tri milióny obyvateľov Izraela sa momentálne očkovať nebudú — buď majú menej ako 16 rokov, alebo prekonali Covid, prípadne majú iné ochorenie, ktoré sa s očkovaním proti Covidu nezlučuje.

Začínajú uvoľňovať opatrenia

Cieľom Izraela je do konca marca zaočkovať všetkých obyvateľov vo veku nad 16 rokov. "Umožní nám to vrátiť sa k nášmu obvyklému spôsobu života," uviedol Levi. K zverejneniu údajov o účinnosti vakcíny Pfizer/BioNTech došlo v čase, keď by Izrael mal od nedele zrušiť niektoré z hlavných obmedzení platných od konca decembra ako súčasť tretej vlny lockdownu. Od nedele sa v Izraeli zavádza aj používanie osvedčenia Green Pass, ktoré umožní očkovaným alebo uzdraveným zúčastňovať sa na rôznych aktivitách.

V nedeľu by sa v Izraeli mali znovu otvoriť obchody, telocvične, hotely a ďalšie prevádzky. obchody, nákupné centrá, trhy, múzeá a knižnice budú otvorené pre všetkých bez výnimky. Iba zaočkovaní alebo ľudia, ktorí prekonali Covid, budú môcť využívať telocvične, zúčastňovať sa na športových a kultúrnych podujatiach a ubytovať sa v hoteloch, dodal denník The Times of Israel.

 

Vakcína vyvinutá farmaceutickým gigantom Pfizer a jeho nemeckým partnerom BioNTech je založená na novej technológii mRNA a bola prvou vakcínou proti Covid-19, ktorá bola koncom minulého roka schválená na Západe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok