Annan: Blair mohol zabrániť vojne v Iraku

SITA
29.9.2012 10:03

Bývalý britský premiér Tony Blair bol jediným politikom, ktorý mohol v roku 2003 prehovoriť vtedajšieho prezidenta USA Georgea Busha, aby si to rozmyslel s inváziou do Iraku. Myslí si to ghanský diplomat Kofi Annan, ktorý v tom čase šéfoval Organizácii Spojených národov (OSN).

Annan: Blair mohol zabrániť vojne v Iraku
SITA

Annan svoje slová vyslovil v sobotňajšom interview pre americký magazín Times. "Ak by Blair povedal 'Pozri George, tu sa rozdelíme. Si v tom sám'," povedal bývalý generálny tajomník OSN. "Skutočne si myslím, že to mohlo zastaviť vojnu," dodal laureát Nobelovej ceny mieru a donedávna aj osobitný vyslanec pre Sýriu.

Bezpečnostná rada OSN ešte v novembri 2002 schválila rezolúciu, ktorá ponúkala Iraku poslednú možnosť na odzbrojenie. Mocnosti na čele s USA, Britániou ale aj Španielskom následne v roku 2003 navrhli ďalšiu, ktorá už priamo vyzývala na zásah voči režimu Saddáma Husajna. Text ale stiahli po tom, ako bolo jasné, že zvyšní členovia vrcholného orgánu OSN ju budú vetovať. Spojené štáty sa napokon rozhodli konať na vlastnú päsť a 20. marca 2003 s podporou Veľkej Británie, Austrálie, Poľska a Španielska vstúpili do Iraku.

Annan o tejto téme píše aj vo svojich pripravovaných memoároch Intervencie - život vo vojne a v mieri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok