Žiadatelia o azyl prekročili hranice, Biden zreformoval imigračnú politiku

TA3 TASR
20.2.2021 07:59

Prvá skupina 25 žiadateľov o azyl prekročila v piatok hranice USA na základe rozsiahlych imigračných reforiem nového amerického prezidenta Joea Bidena, zatiaľ čo tisíce ďalších stále čakajú v Mexiku na rovnakú príležitosť.

Na základe programu Remain in Mexico (Zostaň v Mexiku) bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa americké imigračné úrady poslali späť za hranice desaťtisíce nemexických žiadateľov o azyl - väčšinou zo strednej Ameriky -, ktorí čakali na výsledok svojich žiadostí. Bidenova administratíva však začala túto kontroverznú politiku rýchlo odstraňovať.

Skupina 25 migrantov prišla na územie USA autobusom z mexického mesta Tijuana v sprievode predstaviteľov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, ich konečná destinácia však nebola známa. Americký zväz pre občianske slobody (ACLU) ich príchod privítal ako "významný krok k opätovnému vybudovaniu" azylového systému v Spojených štátoch. "Tisícky ich však stále trpia v neistote, ktorú priniesla táto nehumánna politika," vyhlásil hovorca ACLU Edward Sifuentes.

"Vyzývame administratívu, aby urýchlila príslušné kroky a aby sme mohli bezpečne privítať všetkých ľudí, ktorí trpia. Rodiny, ktoré sú nútené žiť v nebezpečenstve, už nemôžu dlhšie čakať," dodal hovorca zmienenej neziskovej organizácie. Podľa amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti ide o približne 25.000 prípadov. Mexiko uvádza, že na jeho území sa momentálne nachádza 6000 žiadateľov o azyl. Všetci kandidáti na vstup do USA sú pred prekročením hraníc testovaní na koronavírus, pričom úrady sa zaoberajú iba tými, ktorí už majú začatý azylový proces.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok