Juhoafrická mutácia je už v Poľsku, potvrdili prvý prípad

TA3 TASR
19.2.2021 18:42

Poľsko v piatok potvrdilo, že v krajine zaznamenali juhoafrický variant koronavírusu. Informáciu poskytol na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Adam Niedzielski. Prvý prípad juhoafrického variantu hlásili pri meste Suwalki blízko hraníc s Litvou.

Juhoafrická mutácia je už v Poľsku, potvrdili prvý prípad
TASR/AP

Mutácie sa rýchlo šíria

V Poľsku stúpa aj podiel britského variantu koronavírusu - nedávno predstavitelia ministerstva zdravotníctva odhadli jeho mieru na približne desať percent zo všetkých nových prípadov nákazy.

Podľa Niedzielského oba varianty urýchľujú priebeh pandémie. Poľsko hlásilo v piatok takmer 8800 nových prípadov nákazy koronavírusom a 241 úmrtí, takže celkový počet obetí ochorenia COVID-19 stúpol na 41.823.

Vyzvali na dodržiavanie opatrení

Niedzielski vyzval krajanov na dodržiavanie platných protikoronavírusových obmedzení a znovu upozornil, že závažnosť tretej vlny pandémie bude závisieť od správania a zodpovednosti občanov. Minulý týždeň vyvolali pobúrenie v celej krajine zábery veľkého vonkajšieho zhromaždenia ľudí bez rúšok v Zakopanom, hlavnom poľskom lyžiarskom stredisku. Podľa miestnych médií sú všetky dostupné izby v hoteloch v Zakopanom na najbližší víkend obsadené. Hotely môžu byť v prevádzke na 50 percent svojej kapacity.

"Dúfam, že minulý týždeň bol hanebnou výnimkou," povedal na tlačovej konferencii Niedzielski. Údaje o nákaze majú znovu stúpajúci trend, preto chce Poľsko podľa ministra skoncovať aj s možnosťou zakrývania tváre na verejnosti plastovými štítmi alebo šatkami. V súčasnosti sú povolené ako náhrada za rúško.

Minulý týždeň vyvolali pobúrenie v celej krajine zábery veľkého vonkajšieho zhromaždenia ľudí bez rúšok v Zakopanom, hlavnom poľskom lyžiarskom stredisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok